A început lovitura principală a contraofensivei: Militarii Kievului au spart unele poziții defensive rusești în sud

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Principala contraofensivă ucraineană este deja în desfășurare în sud-estul țării, au declarat miercuri doi oficiali americani ai Pentagonului.

Se pare că luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei avansează treptat prin câmpurile minate și sub atacurile aeronavelor rusești, relatează The New York Times, citând doi oficiali ai Pentagonului.

Ucrainenii au trimis în luptă soldați care fuseseră până acum în rezervă, mulți dintre aceștia fiind antrnați în vest, iar unitățile lor au tehnologie occidentală.

Publicația notează că oficialii ucraineni le-au spus oficialilor guvernului SUA că gruparea de forțe ucrainene vor încerca să avanseze spre sud prin câmpurile de mine rusești și alte fortificații până la orașul Tokmak și, dacă reușesc, până la Melitopol, din regiunea Zaporijia. Toate rutele majore de aprovizionare din zonă trec prin Melitopol.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a raportat despre un atac ucrainean la scară largă și lupte grele la sud de Orihiv.

„Scopul lor este să spargă așa-numitul pod terestre dintre Ucraina ocupată de ruși și Crimeea, sau cel puțin să avanseze suficient de departe pentru a pune peninsula importantă din punct de vedere strategic în raza de acțiune a artileriei ucrainene”, scrie NYT.

Ucrainenii par să fi introdus forțe noi în această zonă pentru operațiune, în timp ce forțele ruse rămân fixate pe linie aparent fără rotație, arată ISW.

Unitățile ucrainene care au participat la atacul din 26 iulie sunt rezerve care aparțin unor brigăzi ucrainene experimentate, spun bloggerii militari ruși și oficiali de la Pentagon.

Potrivit analiștilor ISW, este vorba despre o contraofensivă mecanizată semnificativă, iar forțele ucrainene par să fi spart anumite poziții defensive rusești pregătite în prealabil la sud de Orihiv.

Vladimir Rogov, guvernatorul impus de Rusia al regiunii Zaporojie, a declarat că ucrainenii au desfășurat peste 100 de vehicule blindate occidentale, inclusiv tancuri Leopard 2 și vehicule de luptă ale infanteriei M2 Bradley.

 

Înaintare îngreunată de apărarea rusă

Elicopter Ka-52

Trupele ucrainene sunt încetinite de câmpurile minate, iar unii militari ucraineni spun că cele mai mari obstacole au fost focul de artilerie și atacurile aeriene ale Rusiei. Analiștii britanici din Departamentul Apărării remarcă rolul elicopterelor Ka-52M, echipamente modernizate, aduse special de ruși pentru a suplimenta flota de elicoptere ”standard” Ka-52. Ka-52M dispune de rachete antitanc LMUR, armament eficient împotriva blindatelor ucrainenilor.

Potrivit publicației NYT, dacă totul decurge conform planului, noua operațiune ar putea dura între una și trei săptămâni, au declarat oficiali ucraineni oficialilor de la Washington.

Astfel de aprecieri, anunțate miercuri, 26 iulie, au coincis cu intensificarea evenimentelor de pe front. În special, au fost raportate bătălii aprige chiar în Rusia. Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au spus că urmăresc creșterea activității „cu mare interes”.

Cu o zi înainte, Statul Major a anunțat că Forțele Armate ale Ucrainei îi împiedică pe ruși să recupereze pozițiile pierdute la nord-est de satul Robotyne, care se află la 20 km de Tokmak, și fac progrese și în apropierea Staromayorskyi.

Deși secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, nu a comentat următoarea fază a contraofensivei ucrainene , el a menționat pentru CNN că Ucraina „ține în rezervă un număr mare de trupe și echipamente” în timp ce ataca în sud și încerca să străpungă câmpuri de mine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel