Surpriza Rusiei pentru ofensiva ucraineană: Elicopterele modernizate Ka-52M vin cu rachete antitanc LMUR care fac viața grea blindatelor occidentale

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă: Elicopter Ka-52, SoiuzMash
Imagine ilustrativă: Elicopter Ka-52, SoiuzMash

Rușii au avut mai bine de jumătate de an pentru a se pregăti de contraofensiva ucraineană.

Generalii ruși încearcă să repete istoria bătăliilor din cel De-al Doilea Război Mondial și au construit în zonele ocupate din Ucraina mai multe linii de apărare formate, printre altele, din fortificații, tranșee și terenuri minate, și care sunt menite să încetinească avansul forțelor armate ucrainene.

Dacă acum 80 de ani, Armata Roșie nu se putea baza pe forțele aeriene, acum situația este clar în favoarea forțelor ruse.

Imagine ilustrativă: Elicopter Ka-52, ministerul rus al apărării

Comparativ cu Forțele Aeriene ucrainene, Rusia dispune de un număr net superior de avioane de luptă moderne, la acestea adăugându-se elicoptere moderne de atac de tip Ka-52 ”Aligator”, care joacă un rol important în actuala fază a războiului.

Rusia a pierdut în războiul din Ucraina aproximativ 40 de astfel de aeronave, dar unele unități ale armatei ruse au început să primească primele elicoptere de atac Ka-52M modernizate, care sunt deja folosite în Ucraina.

La rândul lor, polițiștii de frontieră ucraineni au raportat că 29 de elicoptere de atac Ka-52 „Alligator” moderne au ajuns la baza avansată a aviației armatei a Forțelor Aeriene Ruse, care se află în orașul Valuika, regiunea Belgorod, 120 de kilometri de Harkiv, așa cum nota publicația ucraineană TSN

 

Ka-52M dispune de rachete antitanc eficiente

Imagine ilustrativă: Elicopter Ka-52, ministerul rus al apărării

Analiștii britanici din Ministerul Apărării remarcă rolul elicopterelor Ka-52M, echipamente modernizate, aduse special de ruși pentru a suplimenta flota de elicoptere ”standard” Ka-52.

Principala modernizare a Ka-52 o reprezintă de rachetele antitanc LMUR, armament eficient împotriva blindatelor ucrainenilor. Racheta ghidată LMUR a fost adăugată la arsenalul noului elicopter împreună cu alte îmbunătățiri, inclusiv sistemul de țintire electro-optică GOES-451M, sistemul de control al focului SUO-806PM și suita de comunicații BKS-50M, arată și publicația Defence-ua.

La rândul lor, analiștii britanici notează că noile rachete antitanc integrate pe Ka-52M au o rază de acțiune de aproximativ 15 km. Această caracteristică pare a fi una esențială, întrucât permite echipajelor de elicoptere să lanseze, în siguranță, atacuri asupra blindatelor, din afara razei de acțiune a apărării aeriene ucrainene. 

Rușii spun că sistemul de țintire electro-optică GOES-451M are o rază de acțiune crescută și oferă imagini termice și teledetecție cu laser, cu o rezoluție îmbunătățită.

Pe lângă asta, Ka-52M a primit și un nou sistem de război electronic și de contramăsuri de rachete, dar și o adaptare mai bună în privința utilizarea viziunii pe timp de noapte. Proiectanții Ka-52M au decis să adauge și o altă stație radar acestui elicopter, B006 Rezets, capabilă să „vadă” o țintă de „clasa tanc” de la aproximativ 30 km distanță sau o țintă „de clasă de avioane de luptă” de la aproximativ 40 km.

Ka-52 ( Aligator) este un elicopter de luptă rusesc care efectuează recunoașterea terenului și coordonează acțiunile unui grup de elicoptere de luptă. Poate angaja vehicule blindate și neblindate și ținte aeriene pe câmpul de luptă.

Ka-52 are șase puncte de fixare montate pe aripi, iar cele două motoare cu turboax VK-2500 ale lui Ka-52 Alligator permit elicopterului să opereze la altitudini de peste 5.000 m.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel