Ucraina a folosit drone modificate Tu-141 Stryj pentru loviturile de la aeroporturile Engels și Diaghilev

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tupolev Tu-141 / Ministerul apărării
Tupolev Tu-141 / Ministerul apărării

Ucraina a lovit două baze aeriene rusești pe 5 decembrie folosind drone sovietice Tu-141 Strizh modificate, scrie Politico.

Potrivit unor surse ale publicației Politico, Ucraina a folosit drone de recunoaștere operațional-tactice modificate, de tip Tu-141 Strij, pentru a ataca bazele aeriene Diaghilev și Engels. Drona Tu-141 a rămas în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Vechea dronă de recunoaștere sovietică Tupolev Tu-141, care are o rază de acțiune de 1000 km, de tipul celei care s-a prăbușit pe 11 martie 2022, la Zagreb, după ce a survolat și teritoriul NATO, zburând deasupra zonei de frontieră a României și traversând Ungaria.

Tupolev Tu-141 / flickr, Alan Wilson

Politico subliniază că acest lucru demonstrează capacitatea industriei de apărare ucrainene de a inova, chiar dacă Rusia cumpără drone ieftine iraniene. De asemenea, atacul asupra aerodromurilor demonstrează că Forțele Armate ale Ucrainei sunt capabile să lovească în interiorul teritoriului rus.

Un angajat al guvernului ucrainean, la care se referă publicația, consideră că factorul cheie al succesului a fost surpriza, iar Rusia pur și simplu „nu se aștepta la așa ceva”. 

Publicația amintește că „Ukroboronprom” de câteva luni a declarat că lucrează la un program de creare a dronelor cu o rază de acțiune de aproximativ o mie de km, dar nu a dezvăluit detaliile proiectului. În octombrie, compania a postat pe Facebook că „pune ultimele ultime”.

Tu-141 „Stryj” este o dronă din anii 70 care poate dezvolta o viteză trans-sonică de 950-1100 km/h și poate zbura la o altitudine joasă de până la 10 metri. Raza de zbor este de până la 1000 km. Publicația Defense Express sugerează dronele sovietice Tu-141 „Stryj” și Tu-143 „Reis” ar putea primi echipamente de navigație noi pentru a putea realiza lovituri mai precise și ar transforma UAV-urile sovietice în adevărate rachete de croazieră.

Zbor inexplicabil până la distrugerea Tu-95 ruse. Are Ucraina drone capabile să lovească la 700 km în interiorul Rusiei?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel