Ucraina a interceptat două rachete hipersonice Zircon „imposibil de interceptat”. E a doua utilizare a Zircon despre care rușii spun că ating 9 Mach

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ucrainene au doborât în această dimineață două rachete hipersonice Zircon pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca Kievul. Atacul vine după ce duminică, un alt atac cu rachete hipersonice, dar de tip Khinzal, a lovit o facilitate de infrastructură energetică în regiunea Lviv.

„În jurul orei 10:30, inamicul a atacat Kievul cu două rachete balistice din Crimeea ocupată temporar. Țintele distruse”, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene în comunicatul de presă, fără însă să precizeze tipul acestora.

Cu toate acestea, analiștii publicației Defense Express bazându-se pe surse proprii au precizat că este vorba de arme hipersonice Zircon, cele mai noi și mai clasificate rachete din arsenalul Federației Ruse, prezentate ca având o viteză de 9 Mach.

2. Rachetă hi... (screenshot-2024-03-25-174301_08601000.png)Rachetă hipersonică rusească interceptată de ucraineni. Photo: Defense Express

Aceasta este deja a doua utilizare operațională, cunoscută public, a acestui tip de rachetă după ce, pe 7 februarie, o altă rachetă Zircon a fost lansată fără succes asupra Kievului.

 

Nu știm foarte multe despre Zircon despre care rușii spun că sunt „imposibil de interceptat”. Întrebarea e de pe ce platformă au fost lansate rachetele hipersonice Zircon?

 

Rachetele Zircon au fost dezvoltate în primul rând ca arme antinavă fiind destinate echipării crucișătoarelor rusești cu propulsie nucleară grea (Petru cel Mare - în serviciu, amiralul Kirov în reparație constantă), fregatele Proiect 22350 Amiralul Gorshkov, submarinele nucleare, precum și pentru alte nave moderne pe care Rusia intenționează să le construiască. Deoarece nu există astfel de platforme navale în Marea Neagră, rachetele pot fi lansate din containere de lansare verticale universale la sol.

Astfel, se pune întrebarea de unde exact a fost efectuată lansarea – de pe sistemul staționar de rachete antinavă "Utes", care este cunoscut și sub numele de "Obiectul 100" - "Sotka", sau cu complexul mobil de apărare de coastă "Bastion".

3. -imagine fara descriere- (test-racheta-hipersonica-zircon-rusia_73185400.jpeg)Lansarea unei rachete hipersonice Zircon, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Până acum nu au existat fotografii ale rachetei ZM22 Zircon, ci doar videoclipuri de calitate scăzută ale lansării acesteia furnizate de Ministerul rus al Apărării.

Caracteristicile rachetei rămân sub semnul întrebării, pentru că Rusia a anunțat inițial o autonomie de 400 km și o viteză de 6 Mach, ulterior 600 km, iar mai târziu aproximativ 1000 km și 9 Mach. Greutatea unității de luptă, care poate fi și încărcătură nucleară, variază între 300 și 500 kg, în funcție de sursa informațiilor.

CITEȘTE ȘI: De ce e noul portavion american USS Gerald Ford o adevărată mașinărie de luptă. SUA pot lansa în luptă F-35 și Super Hornet la foc automat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel