Rusia a lansat în premieră asupra Ucrainei o rachetă hipersonică Zircon. După Kinzhal, rușii au aruncat în luptă și Zircon

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata rusă Amiral Goroșkov, în timpul unor lansări ale rachetei hipersonice Zircon. Photo source: Ministerul Apărării din Rusia
Fregata rusă Amiral Goroșkov, în timpul unor lansări ale rachetei hipersonice Zircon. Photo source: Ministerul Apărării din Rusia

Mai multe surse ucrainene, care citează publicația Defense Express, au informat, pe 07.02.2024, că, în timpul atacului combinat cu rachete și drone executat de trupele ruse pe timp de noapte, a fost folosită o rachetă hipersonică 3M22 Zircon.

Fragmente ale acesteia au fost găsite în cartierul Nipru din Kiev.

Elementele prezentate în presă au marcajele 3M22, dar resturile rachetei sunt prea mici și puternic deteriorate pentru a putea fi identificate. 

Presa ucraineană susține că lansarea rachetei a fost făcută de pe teritoriul Peninsulei Crimeea, cu ajutorul unui lansator vertical amplasat într-un container. Defense Express consideră că Federația Rusă a efectuat o lansare de testare, deoarece racheta hipersonică Zircon a fost concepută pentru lansarea de pe mare. Este posibil ca Forțele Armate ruse să fi modificat în cele din urmă această rachetă hipersonică pentru lansarea de pe instalații terestre, dar, deocamdată, acest lucru nu poate fi confirmat fără ambiguitate pe baza unui singur fragment.

1. Craterul î... (crater-racheta-zircon-kiev_55278200.jpg)

Craterul într-un cartier din Kiev unde s-au găsit fragmente ale presupusei rachete hipersonice Zircon. Photo source: Poliția națională a Ucrainei via Defence Express

 

Rușii spun că rachetele hipersonice Zircon nu pot fi interceptate de niciun sistem antiaerian din lume

 

Caracteristicile rachetei, susțin rușii, fac interceptarea acesteia imposibilă, din punct de vedere tehnic, cu sistemele de rachete antiaeriene aflate în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Racheta hipersonică Zircon poartă un focos care cântărește 400 de kilograme și poate lovi ținte până la o distanță de 1.000 de kilometri. Viteza rachetei poate ajunge la 9 Mach (1 Mach = viteza sunetului).

Comentariul autorului: Între altele, publicația ucraineană Defense Express susține și faptul că s-ar putea să nu fie vorba despre prima întrebuințare a unei rachete hipersonice Zircon în cadrul conflictului din Ucraina. Astfel, se pare că fragmentele rachetei descoperite pe 07 februarie se potrivesc cu piesele unei alte rachete neidentificate, care a fost folosită într-un atac rusesc în urmă cu aproximativ o lună.

Atunci când resturile primei rachete au fost găsite a fost făcută exact aceeași presupunere legată de apartenența lor la o rachetă 3M22 Zircon.

 

Ce știm despre noile rachete hipersonice ruse 3M22 Zircon, lansate până acum doar de la bordul fregatei Amiral Gorshkov și a submarinului Severodvinsk 

 

3. -imagine fara descriere- (rusia_racheta_zircon_66859400.jpg)

Racheta Zircon este cea mai recentă rachetă hipersonică dezvoltată în Federația Rusă, fiind introdusă în dotarea Forțelor Navale în cursul anului 2023. Deocamdată, aceasta a fost lansată numai de la bordul fregatei Amiral Gorshkov (Proiect 22350) și al submarinului K-560 Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen), ambele din compunerea
Flotei de Nord.

În perspectivă, conducerea politico-militară rusă intenționează să amplaseze acest tip de rachetă pe toate navele de luptă mari, precum și pe submarinele multifuncționale. Lansarea rachetei va putea fi efectuată și de pe instalațiile 3S14 ale complexului de rachete Kalibr, care în prezent pot să utilizeze rachete de croazieră Kalibr și Onyks. De asemenea, nu este exclusă adaptarea pentru aceste rachete a instalațiilor de lansare verticale aparținând complexului de rachete de coastă Bastion, care utilizează, de asemenea, rachete de croazieră Onyks.

Trebuie precizat faptul că în Federația Rusă există deja un precedent în ceea ce privește amplasarea în containere a unor rachete de croazieră. Este vorba despre varianta pentru export a rachetei de croazieră Kalibr, cunoscută sub denumirea de Club-K.

Containerele pot fi amplasate pe platforme terestre (mașini grele de transport, instalații feroviare), maritime (nave de suprafață, inclusiv comerciale) sau aeriene (avioane de transport).

Avantajul principal al rachetelor containerizate constau în faptul că acestea pot fi deplasate și lansate în secret. Containerele, cu un aspect similar cu cele de marfă, pot fi puse pe orice fel de platformă de transport, fără să atragă atenția în niciun fel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel