Ucraina a cerut oficial Olandei avioane de luptă F-16, de care s-a interesat și România în trecut

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16, Olanda. Sursă foto: Forțelor Aeriene Regale ale Olandei
F-16, Olanda. Sursă foto: Forțelor Aeriene Regale ale Olandei

Ucraina a solicitat oficial Olandei avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării al Țărilor de Jos.

Potrivit publicației olandeze Nos.nl, Ucraina a înaintat cererea pentru avioane F-16, în timp ce ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren atrage atenția că e necesar să se urmeze pașii premergători unei asemenea cereri.

Mai exact, aceasta a atras atenția că înainte ca Olanda să ia o astfel de decizie e nevoie de discuții cu SUA și cu ceilalți aliați.

„Și, mai e nevoie să analizăm consecințele, acest lucru (n.r. - transferul de F-16 olandeze către Ucraina) nu se poate face peste noapte”, a completat Ollongren.

Aceasta a precizat că e nevoie ca Ucraina să pregătească întâi piloți pentru astfel de avioane și atrage atenția că o decizie privind livrarea de F-16 Fighting Falcon nu se poate face fără acordul SUA.

Totuși, ministrul Apărării olandez nu exclude ca pe termen lung F-16 să ajungă în Ucraina. „E clar că Ucraina nu va mai achiziționa niciodată avioane de luptă rusești, ceea ce obișnuia să facă”, a conchis Kajsa Ollongren.

Amintim că ieri, în cadrul unei întâlniri realizate la summitul UE de la Bruxelles cu premierul slovac, Eduard Heger, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut oficial și Slovaciei furnizarea de avioane de vânătoare MiG-29, în scopul apărării împotriva agresiunii rusești. 

 

România a purtat și ea discuții cu Olanda pentru achiziția avioanelor F-16 olandeze 

 

2. Avioane de... (f-16-olanda_80751100.jpg)

Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Înainte ca țara noastră să semneze contractul pentru cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia, România s-a interesat și de F-urile Olandei.

Acest lucru a fost confirmat la finalul anului trecut de Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării. 

„Principalul argument (n.r. - în achiziția celor 32 de avioane second hand F-16 Fighting Falcon din Norvegia) e că nu ai de unde cumpăra avioane noi în acest moment. Noi a trebuit să negociem cu foarte multe țări pentru avioane second hand. Am avut la un moment dat discuții cu Olanda, dar ei puteau să își elibereze o escadrilă abia peste doi ani, când urmau să primească avioane noi”,  preciza Dîncu.

Olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A/B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM. Acest lucru oferit avioanelor capacități similare cu standardul F-16C/D Block 50/52 al Forțelor Aeriene SUA.

CITEȘTE ȘI: Gen. Mîndrescu: România nu a cumpărat F-16 să facă dog fight ca în Top Gun. Dar oare sunt suficiente 49 de avioane?

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel