Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 30.05.2024, au fost distruse opt rachete balistice de tip ATACMS deasupra Mării Azov, opt drone aeriene deasupra Mării Negre, în apropierea litoralului Crimeei, precum și două drone maritime, care se îndreptau în direcția peninsulei. Rușii spun oficial că au respins atacul, dar nu există încă informații din partea Ucrainei sau din surse independente cu privire la câte rachete au reușit să treacă de apărarea antiaeriană rusă.

Concomitent cu atacul Ucrainei asupra peninsulei Crimeea ocupată temporar, în aceeași noapte de 30.05.2024, trupele ruse de ocupație au efectuat o nouă serie de atacuri masive combinate asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În special, dronele rusești au vizat instalațiile militare ale Ucrainei din Regiunea Hmelnițki.

În ceea ce privește atacul asupra Crimeei, Moscova anunță că “forțele aflate în serviciul pentru apărarea antiaeriană au distrus opt rachete operativ-tactice deasupra acvatoriului Mării Azov și opt drone aeriene deasupra acvatoriului Mării Negre, în apropierea litoralului Peninsulei Crimeea. De asemenea, cu ajutorul mijloacelor de foc, în Marea Neagră, au fost distruse și două bărci fără echipaj, care se îndreptau în direcția Crimeei”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

2. Lansator m... (himars--atacms_88565200.jpg)

Imagini din satelit cu urmările atacului asupra aerodromului "Dzhankoi" din Crimeea. Colaj: Glavred, foto: captură de ecran din video, Schemes/Planet Labs.

Anterior, consilierul șefului Republicii Crimeea, Oleg Kryuchkov, declarase că, în cursul nopții de joi, două feriboturi au fost avariate în zona localității Kerci, în urma unui atac al armatei ucrainene.

“În timpul respingerii unui atac asupra infrastructurii de transport a orașului Kerci, două feriboturi au fost avariate din cauza resturilor rachetelor doborâte. Nu au fost înregistrate victime în rândul marinarilor sau civililor”, a scris Kryuchkov pe canalul său de Telegram.

Potrivit precizărilor sale, după evaluarea pagubelor, transportul cu feriboturile va fi restabilit. Pe rețelele de socializare a fost anunțată și închiderea temporară a circulației pe Podul Crimeea.

“Traficul vehiculelor pe Podul Crimeea este blocat temporar”, se arată într-un mesaj postat de un utilizator al rețelei de socializare Telegram. Autoritățile regionale au îndemnat populația să trateze situația cu înțelegere și să nu posteze fotografii și videoclipuri pe Internet.

După cum a anunțat primarul orașului Novorossiysk, Andrei Kravchenko, o alertă aeriană a fost declanșată și în această localitate.

 

Rușii spun că au respins atacul din toate părțile al Crimeei, dar să ne așteptăm la poze și informații cu distrugeri

 

3. Imagini di... (aerodrom-rusesc-distrus-crimeea_22600000.jpg)

Imagini din satelit cu urmările atacului asupra aerodromului "Dzhankoi" din Crimeea. Colaj: Glavred, foto: captură de ecran din video, Schemes/Planet Labs.

“Au fost primite informații de la serviciile de securitate cu privire la o posibilă amenințare aeriană. În prezent, nu există niciun atac asupra orașului”, a menționat Kravchenko, citat de agenția de presă Interfax.

Comentariul autorului: La fel ca și în cazul oficialilor ucraineni, reprezentanții ruși anunță, de regulă, doborârea tuturor mijloacelor de atac întrebuințate de adversar.

Astfel, exploziile și pagubele înregistrate sunt produse de “resturi ale rachetelor sau dronelor interceptate de apărarea antiaeriană”.

Cu toate acestea, este foarte probabil ca în cursul zilei să apară fotografii și imagini cu rezultatele reale ale atacurilor, nefiind excluse distrugeri ale unor obiective de infrastructură sau ale unor mijloace din dotarea Forțelor Armate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel