Ucraina a anunțat cine ar putea deveni un mediator eficient în viitoarele negocieri cu Rusia

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a vorbit despre un posibil mediator eficient în eventuale discuții cu agresorul rus.

Înaltul oficial ucrainean a declarat că noul premier israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea deveni un mediator eficient între Rusia şi Ucraina.

Într-un interviu acordat postului de televiziune i24news TV și citat de Rador, Podoliak a specificat că Netanyahu înţelege perfect ce înseamnă ''războaiele moderne'' şi în ce constă esenţa medierii în astfel de condiţii.

În opinia lui Mihailo Podoliak, negocierile ''cu participarea mediatorilor'' pot fi demarate, după încetarea focului şi ''retragerea trupelor ruse'' de pe teritoriul Ucrainei.

Joi, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, s-a oferit să medieze soluţionarea conflictului dintre Kiev şi Moscova. Liderul turc a discutat telefonic şi cu omologul său rus, Vladimir Putin. Moscova a anunţat că este pregătită pentru un dialog deschis cu Ucraina, dar cu condiţia ca Kievul să îndeplinească cerinţele formulate de Moscova şi să ţină cont de ''noile realităţi teritoriale''.

 

Putin îl preferă pe Erdogan

 

Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că în discuția dintre Putin și Erdogan "situaţia din jurul Ucrainei a fost abordată. Partea rusă a subliniat rolul distructiv al statelor occidentale, care alimentează regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare, oferindu-i informaţii operaţionale şi desemnând ţintele", se arată în comunicatul remis de Kremlin.

Potrivit Serviciului de presă, ''în contextul pregătirii de către Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, pentru medierea turcă privind soluţionarea politică a conflictului, Vladimir Putin a reconfirmat deschiderea Rusiei către un dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să îndeplinească cerinţele binecunoscute şi formulate în mod repetat de Rusia, ţinându-se cont de noile realităţi teritoriale''.

În timpul convorbirii au fost discutate şi aspecte privind extinderea în continuare a relaţiilor comerciale şi economice dintre Rusia şi Turcia, în mod special, în sectorul energetic. Potrivit comunicatului, s-a remarcat importanţa prioritară pentru implementarea unor proiecte comune extrem de importante atât din punct de vedere strategic, cum ar fi crearea unui hub regional pentru gaze în Turcia, cât şi construcţia Centralei Nucleare Akkuyu din Turcia. Presa turcă a anunţat miercuri că a avut loc o convorbire telefonică dintre Erdogan şi Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel