Uciderea generalului Soleimani în Irak 'nu a fost o idee bună', consideră şeful Statului Major francez

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Francois Lacointre șeful Statului Major al Armatei Franceze
Generalul Francois Lacointre șeful Statului Major al Armatei Franceze

Puternicul general iranian Qassem Soleimani era 'veritabil agitator' în regiune, dar asasinarea sa de către americani în Irak 'nu a fost o idee bună', pentru că a contribuit la destabilizarea suplimentară a acestei ţări, a afirmat şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Francois Lecointre, transmite AFP.

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului.

'Soleimani nu era un sfânt, era, foarte evident, un veritabil agitator şi un element de destabilizare foarte eficace al iranienilor', dar 'a merge să-l ucizi pe Soleimani pe terenul irakian mi se pare că nu a fost o idee bună', a declarat generalul Lecointre, cu prilejul unei întâlniri cu Asociaţia jurnaliştilor din domeniul apărării (AJD), transmite Agerpres.

'Acest lucru slăbeşte poziţia Irakului şi, foarte clar, voinţa coaliţiei (internaţionale anti-Statul Islamic), a occidentalilor, este de a consolida Irakul, este de a-l ajuta să se reconstruiască ca un stat stabil şi suveran în regiune', a mai spus el.

Întrebat despre riscul unor acţiuni din partea Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari irakieni dominată de forţe pro-Iran şi integrată forţelor regulate irakiene, generalul francez a răspuns: 'Suntem pe muchie de cuţit'.

'Vom fi oare capabili să continuăm procesul de integrare (a lor) progresivă în armata irakiană - şi se lucrează în acest sens - sau, dimpotrivă, (Hashd al-Shaabi) va deveni mai făţiş un instrument de destabilizare în mâna Iranului? Nu ştiu să spun', a admis responsabilul militar francez.

Parisul are desfăşuraţi 1.000 de militari în Orientul Mijlociu în cadrul operaţiunii Chammal, componenta franceză a operaţiunii internaţionale în Irak şi Siria.

Vezi și: Iran: Un deputat anunţă o recompensă de 3 milioane de dolari pentru uciderea lui Trump

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel