Statele Unite reconfirmă importanța strategică a Danemarcei: U.S. Navy a repetat desfășurarea sistemului de rachete MRC Typhon pe insula daneză Bornholm

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un militar stă de pază în timp ce o unitate a U.S. Navy repetă desfășurarea unui sistem de rachete pe insula daneză Bornholm, 7 mai 2024. Sursa foto: U.S. Navy.
Un militar stă de pază în timp ce o unitate a U.S. Navy repetă desfășurarea unui sistem de rachete pe insula daneză Bornholm, 7 mai 2024. Sursa foto: U.S. Navy.

U.S. Navy a desfășurat un sistem MRC (Mid-Range Capabilities) Typhon pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică pentru efectuarea unui exercițiu. Sistemul de rachete MRC Typhon cuprinde rachetele sol-aer SM-6, adaptate pentru roluri anti-navă și rachetele de croazieră subsonice Tomahawk pentru atacarea țintelor terestre.

Sistemul MRC Typhon nu a fost desfăşurat întâmplător pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică. Acesta platforma de atac cu dublu rol este o armă care a stârnit critici atât din partea Rusiei, cât și a Chinei, introdusă în preajma ruperii Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) în februarie 2019, deoarece poate atinge ţinte aflate la peste 1.500 de km.

Prima dată când sistemul a fost desfășurat pe această insulă a fost în septembrie 2023, aceasta fiind a doua oară când a fost transportat acolo. La momentul respectiv, DefenseRomania a precizat că printr-un astfel de exercițiu se consolidează și mai mult parteneriatul în materie apărare dintre SUA și Danemarca, subliniind dedicarea comună la obiectivele de securitate reciprocă și eforturile de cooperare în domeniul apărării.

În timp ce materialul făcut public de Armata SUA nu a menționat în mod oficial numele sistemului, numindu-l "containerized missile system", lansatorul MK 70 PDS (Payload Delivery System) ar putea fi ușor de identificat, ceea ce implică faptul că este vorba de MRC Typhon.

Sistemul a fost transportat la Aeroportul Bornholm cu un C-17 Globemaster III al 3rd Airlift Squadron pe 5 mai 2024. În comunicat se precizează că exercițiul se desfășoară sub egida "Forțelor navale americane din Europa-Africa/Flota a 6-a a SUA".

Scopul este de a "desfășura întregul spectru de operațiuni comune și navale, adesea în colaborare cu partenerii aliați și interinstituționali, pentru a promova interesele naționale, securitatea și stabilitatea SUA în Europa și Africa". Până la 7 mai, marinarii U.S. Navy "au repetat desfășurarea (sistemului de rachete containerizate)", împreună cu personalul militar danez.

Militari ai U.S. Navy repetă desfășurarea unui sistem de rachete în Bornholm, Danemarca, 7 mai 2024. Sursa Foto: James S. Hong/U.S. Navy.

Acest exercițiu consolidează și mai mult parteneriatul în materie apărare dintre SUA și Danemarca, subliniind dedicarea comună la obiectivele de securitate reciprocă și eforturile de cooperare în domeniul apărării.

MRC a fost gândit că un sistem de rachete cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune intermediară - să răspundă nevoilor U.S. Army în materie de sisteme de rachete care să ocupe golul lăsat între rachetele de precizie Precision Strike Missile (PrSM), cu o rază de acțiune de 482 de kilometri, și cea de 2776 de kilometri a armei hipersonice hipersonice Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW). Cu alte cuvinte, este nevoie de rachete care să atingă ținte aflate la o distanță de până la 1.800 km.

Sistemul de rachete "Typhon" - cu lansare de la sol - este derivat din sistemul cu lansare verticală Mk 41 al Marinei SUA. Acesta va putea lansa atât rachete interceptoare SM-6 (în rol de atac terestru), cât și rachete de croazieră Tomahawk.

Tratatul INF a interzis semnatarilor - SUA și fosta Uniune Sovietică - să dețină rachete lansate de la sol cu rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri. După ce acesta a fost abrogat în 2019, SUA s-au mișcat rapid pentru a reintroduce în dotarea U.S. Army rachete care să acopere aceste raze de acțiune.

Anterior, în aprilie 2024, șeful armatei americane din Pacific, generalul Charles Flynn, a anunțat desfășurarea unui sisteme de rachete de precizie cu rază lungă de acțiune (care va ajunge) în regiune, fără a preciza care este sistemul. Mai târziu în aceeași lună, SUA au desfășurat MRC/Typhon în Filipine pentru exerciții, atrăgând furia Chinei care a acuzat-o că "alimentează confruntarea militară". În teatrul european, înaintea Rusiei, SUA au desfășurat anterior varianta SM-6 a MRC Typhon în septembrie 2023 la Bornholm, în Marea Baltică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel