Forțele Navale Americane au adus în Danemarca sistemul de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.

 

Aproape că nu există informații publice despre aceste exerciții, dar există un detaliu interesant: s-a exersat utilizarea unui sistem MRC (Mid-Range Capability) cu rachete antiaeriene SM-6 pentru a asigura acoperirea aeriană a convoaielor, potrivit Naval News.

Lansatorul SM-6 în timp ce este descărcat dintr-un avion C-17 al USAF pe aerodromul Bornholm, Danemarca. Sursa Foto: Marina SUA.

Prin desfășurarea acestor operațiuni de pe teritoriul danez, Statele Unite reafirmă importanța strategică a Danemarcei ca aliat cheie în asigurarea stabilității regionale. Acest exercițiu consolidează și mai mult parteneriatul în materie apărare dintre SUA și Danemarca, subliniind dedicarea comună la obiectivele de securitate reciprocă și eforturile de cooperare în domeniul apărării.

MRC a fost gândit că un sistem de rachete cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune intermediară - să răspundă nevoilor U.S. Army în materie de sisteme de rachete care să ocupe golul lăsat între rachetele de precizie Striker și armele hipersonice cu rază lungă de acțiune.

Sistemul de rachete "Typhon" - cu lansare de la sol - este derivat din sistemul cu lansare verticală Mk 41 al Marinei SUA. Acesta va putea lansa atât rachete interceptoare SM-6 (în rol de atac terestru), cât și rachete de croazieră Tomahawk.

Sistemul a fost gândit să lovească ţinte aflate în jurul intervalului de rază dintre cel al rachetei de precizie Striker (PrSM este o rachetă balistică tactică dezvoltată de Armata Statelor Unite pentru a înlocui ATACMS) și armele hipersonice cu rază lungă.

Standard Missile 6 (SM-6) sau RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM) este o rachetă nou produsă pentru Marina SUA. A fost proiectată pentru a răspunde nevoii de apărare antiaeriană cu rază de acțiune extinsă (ER-AAW), putând intercepta avioane, elicoptere, vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră anti-navă în zbor, atât pe mare cât și pe uscat și rachete balistice.

De asemenea, SM-6 poate fi utilizată ca rachetă anti-navă. Racheta utilizează cadrul rachetei SM-2ER Block IV (RIM-156A), adăugând un dispozitiv de urmărire activă prin radar radar de la AIM-120C AMRAAM.

Sistemul de rachete interceptoare SM-6 reprezintă un răspuns al industriei americane de apărare la solicitarea armatei SUA de a dezvolta o tehnologiei avansate de apărare. Sistemul are capacitatea de a intercepta amenințările aeriene, inclusiv interceptarea critică rachetelor balistice în timpul ultimei faze a zborului.

Configurația lansatorului SM-6 sporește flexibilitatea operațională a marinei americane, facilitând desfășurarea și utilizarea rapidă în diverse teatre de operațiuni, subliniind astfel angajamentul Statelor Unite de a asigura propriile interese de securitate, dar şi pe ale aliaților.

Acest sistem urmează să fie, de asemenea, o componentă a viitorului sistem Typhon al U.S. Army, care este configurat pentru a putea lansa  SM-6, precum și rachetele de croazieră Tomahawk. La începutul acestui an, U.S. Army a efectuat un test de lansare cu o rachetă SM-6 din sistemul MRC (Mid-Range Capability).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel