U.S. Air Force trimit șase avioane F-22 Raptor în Europa, cu destinaţia Polonia, pentru a sprijini scutul aerian al NATO împotriva amenințărilor rusești

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Aviația militară americană a trimis în Europa cel mai puternic avion de vânătoare din lume – F-22 Raptor. Forțele Aeriene ale SUA (USAF) desfășoară 12 avioane de luptă F-22 Raptor la Baza 32 Aeriană Tactică - Łask, Polonia. Primele şase avioane stealth F-22 au aterizat marți la Baza Aeriană Regală (RAF) Lakenheath, Anglia şi urmează să fie desfăşurate în Polonia pentru a participa la misiunea NATO Air Shielding.

,,Cel mai avansat avion de luptă al Forțelor Aeriene ale SUA, F-22 Raptor, a sosit la Baza Aeriană Regală (RAF) Lakenheath, Anglia, în drum spre Baza 32 Aeriană Tactică - Łask, Polonia, pentru a sprijini scutul aerian al NATO în Teatrul European”, au informat astăzi, Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE).

,,Aeronava provine din Escadrila 90 Luptă / Aripa 3 / Baza Elmendorf-Richardson, Alaska, și va sprijini Air Shielding ca Escadrila 90 Expediționară de Luptă”, a precizat USAFE.

 

Misiunea de protecție aeriană (Air Shielding) a Alianței Nord-Atlantice

 

,,Misiunea NATO Air Shielding integrează unități aeriene (aeronave) și de apărare antiaeriană și antirachetă (bazate la sol) aliate, într-un singur sistem - Sistemul Integrat de Apărare Antiaeriană și Antirachetă al NATO - sub comanda și controlul NATO. Acesta (sistemul de apărare împotriva amenințărilor aeriene) va oferi un scut aproape perfect de la Marea Baltică la Marea Neagră, asigurând că aliații NATO sunt mai capabili să-și protejeze teritoriul, populațiile și forțele împotriva amenințărilor aeriene și cu rachete”, se mai precizează în comunicatul USAFE.

Contribuția F-22 la misiunea Air Shielding este eficientă împotriva celor mai avansate amenințări.

,,Capabilitatea de generația a cincea (F-22 Raptor) contribuie la misiunea Air Shielding prin abilitatea sa de a oferi letalitate și supraviețuire (autoprotecție) împotriva oricăror amenințări de vârf emergente. Raptor efectuează atât misiuni aer-aer, cât și aer-sol, permițând realizarea deplină a conceptelor operaționale vitale pentru Forțele Aeriene din secolul 21. Integrarea cu Aliații și Partenerii NATO demonstrează și mai mult angajamentul Alianței de a descuraja și de a apăra într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex și în schimbare”, potrivit USAFE.

 

Aeronavele Raptor au o importanță majoră în arhitectura globală de descurajare

 

,,Raptor este o componentă critică a Grupului Operativ de Atac Global și este conceput pentru a proiecta, rapid și la distanțe mari, dominația aeriană și pentru a învinge amenințările care încearcă să interzică accesul la Forțele Terestre, Marina și Infanteria Marină ale SUA. Nu poate fi egalat de nicio aeronavă de luptă cunoscută sau proiectată, ceea ce o face o platformă extrem de strategică pentru sprijinirea NATO Air Shielding, a adăugat USAFE.

Prin trimiterea F-22 pe flancul estic al NATO, SUA se angajează și mai puternic față de aliați și încearcă să descurajeze și mai mult tentativele de destabilizare a securității europene.

,,Statele Unite rămân dedicate angajamentelor noastre de securitate față de Alianța NATO și partenerii globali, iar această poziție îmbunătățită este o expresie clară a angajamentului NATO față de pregătirea de luptă, care promovează securitatea și stabilitatea regională”, precizează USAFE în finalul comunicatului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel