U.S. Air Force ar urma să renunţe la sute de avioane în 2024. Pe lisa sunt A-10, F-22 și F-15

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe la 310 aeronave, inclusiv 42 de avioane de atac A-10 Warthogs, ca parte a bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2024. Renunţarea la aceste aceste aeronave face că bugetul U.S. Air Force să fie alocat către programele sale de modernizare.

Bugetul propus U.S. Air Force pentru anul fiscal 2024 prevede cumpărarea a 72 de avioane de luptă - 48 de F-35A produse de Lockheed Martin și 24 de Boeing F-15EX Eagle II - și cheltuirea mai multor fonduri pentru bombardierul invizibil Northrop Grumman B-21 Raider, pentru avionul de comandă și control Boeing E-7A, pentru racheta nucleară de nouă generație produsă de Northrop Grumman, cunoscută sub numele de ''Sentinel'', și pentru drone de nouă generaţie, potrivit Defense News.

Departamentul Forțelor Aeriene solicită 215,1 miliarde de dolari în 2024, cu 9,3 miliarde de dolari, sau 4,5%, peste suma aprobată pentru anul fiscal 2023. Aceasta include un buget propus de 185,1 miliarde de dolari pentru Forțele Aeriene ale SUA, cu 5,4 miliarde de dolari mai mult decât în 2023, și 30 de miliarde de dolari pentru Forța Spațială, cu o creștere de 3,9 miliarde de dolari mai mult decât în 2023.

Aproape 5 miliarde de dolari din această creștere totală a bugetului ar urma să acopere cheltuielile cu cercetarea, testarea și evaluarea, aducând finanțarea acestora la 55,4 miliarde de dolari în 2024.

Planul Forțelor Aeriene ale SUA de a renunţa la 310 aeronave în 2024 ar fi mult mai mare decât cele 150 de retrageri pe care le-a recomandat în bugetul pentru 2023, deși Congresul SUA a aprobat în cele din urmă doar renunţarea a 115 de aeronave.

Dacă legiuitorii aprobă toate sau chiar majoritatea acestor ''pensionări'', ar reprezenta un pas înainte semnificativ în efortul U.S. Air Force de a renunţa la o bună parte din flota să aeronavele mai vechi.

Dacă va fi aprobată, propunerea de renunţarea a 42 de avioane de atac A-10 în 2024, după cele 21 de aeronave de acest tip la care se va renunţa în acest an. Astfel, U.S. Air Force ar urma să păstreze în serviciu 218 avioane de atac A-10.

Forțele Aeriene ale SUA încearcă de ani de zile să renunţe la A-10 Warthog, argumentând că ar fi prea vulnerabil în fața unui inamic cu apărare aeriană avansată, și să folosească în schimb banii pentru a achiziţiona noi avioane de luptă.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul CQ Brown, a declarat recent că U.S. Air Force dorește ca toate aeronavele A-10 să fie retrase din serviciu până în 2029. Până de curând, Congresul SUA a blocat încercările U.S. Air Force de a renunţa la A-10.

De asemenea, Forțele Aeriene ale vor să renunţe la 57 de avioane de luptă F-15 C/D. Unele dintre aceste avioane au o vechime de aproape 40 de ani. Astfel, U.S. Air Force intenționează să achiziţioneze noi avioane F-35, precum și avioane de vânătoare F-15EX Eagle ÎI nou construite de Boeing, pentru a înlocui cele  57 de avioane de luptă F-15 C/D.

Forțele Aeriene  ale SUA mai încearcă o dată să renunţe şi la 32 de avioane de luptă F-22A Raptor Block 20, care nu sunt capabile de luptă și sunt acum folosite în principal în scopuri de antrenament. Congresul a blocat anul trecut prima încercare a Forțelor Aeriene de a renunţa la 33 de avioane de luptă F-22.

U.S. Air Force și-a anunțat intenția de a renunţa treptat F-22 încă din 2021, cu precizarea clară că avionul de generaţia a V-a va fi înlocuit de avionul de generaţia a VI-a care rezultă din programul NGAD.

Înlocuirea lui F-22, considerat cel mai bun avion din lume, deși este cel mai vechi dintre aeronavele de generația a cincea, necesită un avion cel puțin la fel de capabil ca F-22.

În 2009, costul unui F-22 era estimat la 138 milioane de dolari, ceea ce în prezent reprezintă aproximativ 170 - 180 milioane de dolari.

Pornind de la această valoare actualizată a lui F-22, rezultă că NGAD se va axa, cel mai probabil, tot pe tehnologia stealth extrem – vinovatul principal pentru costul ridicat al lui F-22.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel