Turcii și kurzii, protejați de teroriști, după retragerea SUA din Siria. Anunțul lui Pompeo

Raluca Andrei |
Data publicării:
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo, a declarat sâmbătă, la Abu Dhabi, că Statele Unite sunt "optimiste" cu privire la posibilitatea ca kurzii sirieni să fie protejaţi în pofida retragerii Statelor Unite din Siria, garantând în acelaşi timp turcilor "dreptul de a-şi apăra ţara de terorişti".

"Suntem încrezători asupra posibilităţii de a atinge acest dublu obiectiv", le-a declarat el jurnaliştilor care îl însoţesc în turneul său în Orientul Mijlociu. Mike Pompeo a avut sâmbătă o discuţie telefonică cu omologul sau turc, Mevlut Cavusoglu.

Anunţul făcut de Donald Trump în decembrie privind retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Siria pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic a fost salutat de către Turcia, dar a slăbit poziţia combatanţilor kurzi care luptă alături de SUA împotriva jihadiştilor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să lanseze o ofensivă militară în nordul Siriei pentru a-i alunga pe combatanţii kurzi, membri ai miliţiei Unităţile de apărare a poporului (YPG) pe care Turcia o consideră drept "teroristă".

De atunci, Mike Pompeo a spus că doreşte să se asigure că "turcii nu îi masacrează pe kurzi", iar Washingtonul a făcut din protejarea lor o condiţie pentru retragerea americană, suscitând indignarea Ankarei.

Turcia, care se teme de crearea unui embrion al statului kurd la porţile sale, ceea ce ar alimenta ambiţiile separatiste pe teritoriul său, afirmă acum că ofensiva sa ar putea să nu aştepte plecarea soldaţilor americani.

Dreptul turcilor de a-și apăra țara de teroriști, recunoscut de SUA

 

"Recunoaştem dreptul turcilor şi a preşedintelui Erdogan de a-şi apăra ţara de terorişti", a declarat Pompeo la Abu Dhabi.

"Ştim, de asemenea, că cei care au luptat împreună cu noi în tot acest timp, merită, de asemenea, protecţie", a adăugat el.

"Multe detalii rămân să fie reglementate, dar sunt optimist cu privire la posibilitatea obţinerii unui rezultat bun": "protejarea turcilor împotriva ameninţărilor teroriste legitime şi evitarea oricărui risc important pentru cei care nu reprezintă o ameninţare teroristă pentru Turcia", a continuat el.

Întrebat asupra posibilităţii de a face într-adevăr o distincţie în rândul kurzilor din Siria şi în special în cadrul miliţiilor YPG între "terorişti" şi "non-terorişti", şeful diplomaţiei americane a răspuns: "Da, cred că putem face asta".

Vezi și: Jean-Yves Le Drian: Militarii francezi vor fi retraşi din Siria atunci când va fi găsită o "soluție politică"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel