Turcia vrea și ea să participe la proiectul UE - „Mobilitate militară” din cadrul PESCO. SUA, deja invitate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Turciei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Armata Turciei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Turcia vrea să ia parte din cadrul unui amplu proiect care urmărește îmbunătățirea militară în Europa. E vorba de un proiect al Uniunii Europene care face parte din PESCO.

Proiectul „Mobilitate militară” este coordonat de Olanda iar din el mai fac parte 24 de state ale Uniunii Europene. Pe lângă aceste state, SUA, Canada și Norvegia au fost și ele invitate și acceptate pentru a participa la un amplu proiect care prevede investiții importante care se ridică la ordinul miliardelor în infrastructură pentru a facilita mobilitatea militară pe bătrânul continent.

În acest context, surse ale publicației germane Welt precizează că Olanda, țara care coordonează proiectul, a primit o solicitare din partea Ankarei pentru a participa și ea la proiectul care are ca scop îmbunătățirea transportului de trupe și tehnică militară în Europa. 

Va fi interesant de urmărit modul în care Cipru sau Grecia, state aflate în relații tensionate cu Turcia, vor reacționa. Acceptarea Turciei în program solicită un vot în unanimitate.

 

Despre programul „Mobilitate militară” din cadrul PESCO care urmărește îmbunătățirea transportului de trupe și tehnică militară în Europa

 

Potrivit site-ului oficial al Consiliului European, proiectul PESCO „Mobilitatea militară” este o platformă strategică care permite circulația rapidă și nestânjenită a personalului militar și a mijloacelor militare în întreaga UE, pe cale ferată, rutieră, aeriană sau maritimă. Acest lucru este important pentru securitatea și apărarea UE, pentru pregătirea și reziliența sa, precum și pentru misiunile și operațiile PSAC ale UE.

La 5 noiembrie 2020, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2020/1639 de stabilire a condițiilor generale pentru invitarea, în mod excepțional, a statelor terțe să participe la proiecte individuale în cadrul PESCO.

În urma cererilor transmise de Canada, Norvegia și, respectiv, Statele Unite ale Americii de a participa la proiectul PESCO „Mobilitatea militară”, Consiliul a adoptat pe data de 6 mai „decizii pozitive prin care coordonatorul acestui proiect, Țările de Jos, a fost autorizat să invite cele trei țări. Canada, Norvegia și Statele Unite ale Americii vor fi primele state terțe care vor fi invitate să participe la un proiect PESCO”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel