Turcia vrea ca Cipru să fie împărţit în două. Erdogan: O soluţie cu două state este singura opţiune

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că singura cale de a rezolva disputa de decenii din Cipru este formarea a două state pe insulă şi că propunerea unei federaţii dorite de Atena nu se va afla pe agenda viitoarelor discuţii, relatează Reuters.

Luni, liderii grec şi cipriot au afirmat că vor accepta numai un acord de pace bazat pe rezoluţiile ONU, respingând formula cu două state susţinută de Turcia şi de ciprioţii turci. Convorbiri sub auspiciile ONU urmează să aibă loc luna viitoare, potrivit Agerpres.

ONU va invita cele două comunităţi din Cipru şi miniştrii de externe din cele trei naţiuni garante - Grecia, Turcia şi Regatul Unit - să discute despre cum pot avansa discuţiile asupra unei chestiuni care a alimentat tensiunile între Ankara şi Atena şi a complicat proiectele energetice din estul Mediteranei.

Rezoluţiile ONU cer reunificarea Ciprului sub forma unei federaţii cu două zone. Tentativele precedente de a-i reunifica pe ciprioţii greci şi turci de pe insulă au eşuat până acum. Turcia a invadat insula în 1974 şi a format Republica Turcă a Ciprului de Nord după o lovitură de stat inspirată de Grecia.

Erdogan a afirmat că declaraţiile Greciei şi ale guvernului cipriot au arătat că acestea desconsideră autorităţile cipriote turce, recunoscute doar de Ankara, adăugând că nu are rost să se discute propuneri care au eşuat anterior.

"Nu mai există altă soluţie în afară de o soluţie cu două state. Indiferent dacă acceptaţi sau nu, nu mai există nicio federaţie", le-a spus el parlamentarilor. "Numai în aceste condiţii putem sta la masă pentru a discuta despre Cipru. Altfel toată lumea ar trebui să-şi vadă de treabă", adăugat el,

Deşi bazele stabilite de rezoluţiile ONU au fost reafirmate de-a lungul anilor, turcii şi ciprioţii turci au afirmat că îşi doresc o confederaţie sau o uniune a două state. Ciprioţii greci - care reprezintă guvernul recunoscut internaţional şi sunt un stat membru UE - refuză să discute această formulă, întrucât implică autoritatea suverană a ciprioţilor turci.

Rămasă în plan secund de ani de zile, disputa a fost readusă în atenţie de explorările resurselor energetice din Mediterana de Est şi de neînţelegerile între Turcia şi Grecia asupra frontierelor maritime.

Cele două ţări au reluat convorbirile luna trecută, dar Erdogan a spus miercuri că nu se poate întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Mitsotakis m-a provocat. Cum mă pot întâlni acum cu tine? Mai întâi cunoaşte-ţi limitele. Dacă vrei cu adevărat pace, atunci nu mă provoca", a afirmat preşedintele turc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel