Turcia ține strâmtorile închise. Nicio navă de luptă, inclusiv din NATO, nu poate să intre sau să iasă din Marea Neagră  

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul Apărării din Turcia a anunțat, pe 10.04.2022, că autoritățile de la Ankara vor respecta în mod ferm prevederile Convenției de la Montreux și, în acest fel, este exclusă trecerea prin strâmtorile de la Marea Neagră a oricărei nave de luptă, inclusiv din statele membre NATO.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că atâta timp cât operațiunea specială rusă din Ucraina va continua, nicio navă de luptă, indiferent din ce țară provine, nu va putea intra în Marea Neagră. Potrivit precizărilor acestuia, în baza prevederilor Convenției de la Montreux, strâmtorile vor rămâne închise.

În plus, ministrul turc al apărării a atras atenția asupra apariției minelor marine aflate în derivă în Marea Neagră și nu a exclus faptul ca acest lucru să fi fost făcut în mod intenționat, pentru a face presiuni asupra Ankarei să permită intrarea dragoarelor de mine și altor nave de luptă ale NATO, sub pretextul căutării și distrugerii acestora. Turcia se va descurca singură și va desfășura și o anchetă pentru a stabili de unde provin aceste mine.

“Avem o suspiciune cu privire la eliberarea intenționată a minelor. Este posibil ca aceasta să fie parte a unui plan, pentru a lăsa dragoarele maritime ale NATO să intre în Marea Neagră. Dar, suntem angajați în respectarea regulilor stabilite de Convenția de la Montreux și nu vom lăsa nave de război să intre în Marea Neagră, așa cum nu vom permite ca Marea Neagră să fie atrasă în război, a spus Akar.

Inițial, Turcia a închis Strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru trecerea navelor militare din Rusia și Ucraina, cu precizarea că interdicția nu se aplică navelor care se întorc la bazele lor navale situate în Marea Neagră. Ulterior, turcii au închis complet strâmtorile pentru orice nave de luptă ale statelor neriverane, folosindu-se de prevederile Convenției de la Montreux.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel