Turcia, deranjată că SUA şi Cipru au semnat pentru înfiinţarea unui centru de pregătire militară

S.I. Catalin |
Data publicării:

Turcia a solicitat luni SUA să revină la o poziţie neutră în privinţa Ciprului, după ce Washingtonul şi Nicosia au semnat un memorandum de înţelegere în vederea stabilirii unui centru de educaţie şi pregătire militară, informează Reuters.

,,Invităm SUA să revină la politica de neutralitate pe care o urmează în mod tradiţional în privinţa insulei Cipru şi să contribuie la eforturile ce vizează soluţionarea problemei cipriote", a susţinut ministerul turc de externe.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat la începutul lunii septembrie că Statele Unite vor ridica un embargo asupra armelor impus Ciprului în urmă cu 33 de ani şi vor aprofunda cooperarea în materie de securitate cu Nicosia, potrivit Agerpres.

În timpul unei vizite în Cipru, Pompeo a declarat sâmbătă că Washingtonul este "profund îngrijorat" de acţiunile Turciei în Mediterana de Est, unde Ankara se află într-o confruntare cu Grecia şi Cipru din cauza zăcămintelor gazeifere.

,,Memorandumul de înţelegere nu va servi păcii şi stabilităţii în estul Mediteranei şi va afecta soluţionarea problemei cipriote", a declarat ministerul de externe de la Ankara, adăugând că acţiunile recente întreprinse de SUA au contribuit la creşterea tensiunilor în Mediterana de Est.

Turcia a trimis două nave de inspecţie în două zone din regiune, generând proteste puternice atât din partea Ciprului cât şi a Greciei, care afirmă că Ankara desfăşoară activităţi ilegale, pe platouri continentale care nu îi aparţin.

Ankara susţine însă că acţiunile sale sunt legitime.

Între Grecia şi Turcia nu există un acord de delimitare a platourilor continentale, iar în privinţa nemulţumirilor exprimate de Cipru, Ankara îi contestă Nicosiei, cu care nu are relaţii diplomatice, orice pretenţii. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel