Turcia și Rusia au discutat o posibilă predare de către turci a teritoriului ocupat din Siria către Damasc. Ankara cere însă eliminarea kurzilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata turcă
Armata turcă

Turcia, Siria şi Rusia au discutat miercuri, la Moscova, despre posibilitatea de a preda guvernului sirian zonele aflate în prezent sub control turcesc şi de a pune capăt prezenţei forţelor kurde în nord-estul ţării, a declarat joi pentru EFE o sursă siriană, potrivit Agerpres.

Sursa, apropiată procesului şi care a preferat să îşi păstreze anonimatul, a explicat că pe agenda discuţiilor din capitala Rusiei s-a aflat cedarea către Damasc a teritoriilor pe care Turcia le controlează în nordul Siriei în urma a trei ofensive transfrontaliere lansate în 2016, 2018 şi 2019.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a dat asigurări joi că doar "când va fi stabilitate politică şi totul va merge bine în ţară" vor preda aceste zone Siriei. Aceasta a fost prima întâlnire la nivel guvernamental între cele două ţări din 2011.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, cel sirian, Ali Mahmoud Abbas, şi omologul lor rus Serghei Şoigu au abordat în reuniunea de miercuri şi predarea punctului de trecere a frontierei Bab al Hawa, care leagă teritoriul Turciei de provincia nord-est siriană Idlib, ultimul bastion al opoziţiei din Siria, conform sursei citate. Aceasta este singura trecere prin care se face aprovizionarea în zonele din Siria controlate de opoziţie, pe care Ankara o susţine.

La Moscova s-a discutat, de asemenea, şi despre eliminarea prezenţei în nord-estul ţării a Forţelor Democratice Siriene (FSD), o alianţă armată condusă de kurzi a cărei componentă principală, Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), este considerată teroristă de către Ankara.

Luna trecută, Turcia a lansat o campanie de atacuri împotriva zonelor deţinute de forţele kurde în nordul Siriei şi şi-a reînnoit ameninţările cu o nouă operaţiune la scară largă.

În timpul ultimei ofensive turce din 2019, FSD a fost nevoită să colaboreze cu rivalul său, regimul de la Damasc şi a permis în ultimele luni desfăşurarea trupelor acestuia în punctele din teritoriul său ameninţate de Ankara.

Printre subiectele discutate în timpul întâlnirii s-au numărat şi întoarcerea refugiaţilor sirieni din Turcia, cel puţin 3,6 milioane de persoane - cea mai mare concentrare de sirieni în afara graniţelor -, precum şi desfăşurarea forţelor guvernamentale siriene în toate zonele de frontieră.

Guvernul turc, care s-a opus frontal regimului de la Damasc după izbucnirea conflictului armat în Siria în urmă cu aproape 12 ani, a anunţat de câteva luni o schimbare de atitudine, menţionând posibilitatea reluării relaţiilor cu guvernul lui Bashar al-Assad.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel