Turcia refuză să recunoască anexarea Crimeei și își reiterează prioritatea pentru tătarii crimeeni

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

La șase ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă, Turcia reiterează îngrijorările pe care le are cu privire la tătarii din peninsulă.

Ministerul de Externe de la Ankara a denunțat azi din nou anexarea ilegală a Crimeei. „Nici Turcia și nici comunitatea internațională nu recunosc anexarea ilegală” a Crimeei de către Federația Rusă, transmite Ankara, anexare care a avut loc acum șase ani ca urmare a „unui referendum ilegitim”.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Ankara reafirmă „prioritatea Turciei pentru tătarii crimeeni”. Turcii cer ca acestora să le fie protejată identitatea culturală și cer ca suferința lor în urma ocupației să înceteze.

În 2014, Crimeea a fost ocupată şi anexată printr-un referendum considerat ilegal de către comunitatea internațională.

Tătarii din Crimeea, care au legături cu tătarii ruşi, au fost principalii locuitori ai peninsulei din Marea Neagră, până când imperiul rus au cucerit-o în secolul al XVIII-lea.

În timpul perioadei staliniste, tătarii, asemenea cecenilor şi inguşilor, au fost deportaţi în masă în republici din Asia Centrală, reuşind să se întoarcă în Crimeea în timpul Perestroikăi lui Gorbaciov şi, într-un număr mai mare, după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Tătarii crimeeni s-au opus anexării din 2014.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel