Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși

Harta Ucraina / Ministerul britanic al apărării
Harta Ucraina / Ministerul britanic al apărării

Turcia a venit cu un nou plan pentru o reglementare pașnică a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care implică înghețarea războiului și statutul de stat nealiniat.

Potrivit unei surse a publicației ruse Novaya Gazeta, care a citit documentul, acest plan este promovat cu medierea președintelui turc Recep Erdogan și este o inițiativă a părții turce.

Interlocutorul publicației a mai declarat că toate cele trei părți - Ucraina, Rusia și Turcia - au deja textul documentului, proiectul fiind bazat pe documentele primelor negocieri de la Istanbul și include o parte din formularea din mai 2022.

Cu toate acestea, publicația consideră că probabilitatea adoptării acestui document este scăzută, întrucât este „deja cel puțin al nouălea proiect de acest fel”.

 

Ce prevede planul de pace, întocmit de Turcia

Potrivit planului de pace, Ucraina ar trebui să renunțe la două linii roșii. Mai exact, Kievul spune adio aderării la NATO, dar și teritoriilor deja cucerite de ruși.

  • angajamentul mutual al SUA și al Rusiei de a nu folosi în nicio circumstanță arme nucleare, precum și reactivarea Tratatului de limitare a armelor strategice (START-3), cu imposibilitatea retragerii unilaterale din acesta, în viitor;

  • interzicerea amestecului în treburile interne ale unei alte țări în orice mod care ar putea provoca destabilizarea guvernului acesteia;

  • înghețarea războiului de-a lungul liniei actuale a frontului;

  • angajamentul de a organiza referendumuri în 2040: un referendum la nivel național privind politica externă a Ucrainei, precum și referendumuri sub control internațional în toate teritoriile ucrainene anexate de Rusia la momentul înghețului războiului;

  • garanții pentru Ucraina privind statutul de țară nealiniată, până în 2040. Practic, Ucraina ar renunța, pentru următorii 16 ani, la aderarea la NATO;

  • schimb de prizonieri după formula „ toți pentru toți”;

  • Rusia nu se va opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

 

Pe 12 martie, Erdogan a spus că stabilirea păcii în Ucraina este imposibilă fără participarea Rusiei, iar alte țări ar trebui să evite măsurile care ar putea extinde războiul dincolo de frontierele Ucrainei.

Pe 24 noiembrie, ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat că Turcia este pregătită să accepte discuțiile de pace ale Ucrainei cu Rusia atunci când există condiții adecvate pentru un astfel de dialog.

 

Negocieri de pace cu Rusia, dar fără Putin

 

La 30 septembrie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pus în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate privind imposibilitatea negocierilor cu Putin. Acesta a fost un răspuns la încercarea de anexare a teritoriilor ucrainene capturate.

Pe 4 noiembrie, postul NBC a raportat că oficialii americani și europeni au început să discute în privat posibilitatea unor discuții de pace cu Rusia cu guvernul ucrainean.

Potrivit postului, una dintre aceste discuții a avut loc în luna octombrie a aceluiași an, în cadrul unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în format Ramstein, la care s-au întâlnit reprezentanți a peste 50 de țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel