Turcia nu va face 'nici cel mai mic pas înapoi' la Idlib, susţine Erdogan

Eduard Pascu / 26 feb 2020 / 13:15

Turcia nu va face 'nici cel mai mic pas înapoi' la Idlib, regiune din nord-vestul Siriei, unde Ankara şi regimul de la Damasc se confruntă direct, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

'Nu vom face cel mai mic pas înapoi, vom respinge regimul (sirian) dincolo de frontierele pe care le-am stabilit', a declarat Erdogan într-o întâlnire cu deputaţi ai partidului său AKP la Ankara.

Preşedintele turc şi-a reiterat ultimatumul dat forţelor regimului sirian pe care le-a somat să se retragă pe anumite poziţii în regiunea Idlib până la sfârşitul lunii februarie, ameninţându-le că altfel le va forţa să facă aceasta. Regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, desfăşoară din decembrie o ofensivă la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria, transmite Agerpres.

Pe lângă o gravă criză umanitară, avansarea forţelor siriene a provocat o criză cu Turcia, care sprijină grupările rebele şi ale cărei mai multe posturi militare sunt acum încercuite de forţele siriene.

'Termenul pe care l-am dat regimului pentru a părăsi zonele unde posturile noastre de observare sunt încercuite se apropie de scadenţă. Suntem pe cale să planificăm eliberarea, într-un mod sau altul, a acestor posturi până la sfârşitul lunii februarie', a avertizat Erdogan.

Criza între Ankara şi Damasc a provocat de asemenea disensiuni între Turcia şi Rusia. Erdogan a subliniat miercuri că 'cea mai mare problemă (a Turciei) la Idlib este că nu poate folosi spaţiul aerian', controlat de Moscova. 'Vom găsi în curând o soluţie şi pentru aceasta', a adăugat preşedintele turc, fără alte precizări.

În urmă cu o zi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins apelurile la încetarea focului în regiunea siriană Idlib, apreciind că ar fi o 'capitulare în faţa teroriştilor', potrivit AFP. O astfel de încetare a focului ar echivala cu o 'capitulare în faţa teroriştilor, ba chiar cu a-i răsplăti pentru activităţile lor', a declarat Lavrov în faţa Consiliului pentru drepturile omului al ONU, cu sediul la Geneva

Vezi și: Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy