Turcia nu va face 'nici cel mai mic pas înapoi' la Idlib, susţine Erdogan

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia nu va face 'nici cel mai mic pas înapoi' la Idlib, regiune din nord-vestul Siriei, unde Ankara şi regimul de la Damasc se confruntă direct, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

'Nu vom face cel mai mic pas înapoi, vom respinge regimul (sirian) dincolo de frontierele pe care le-am stabilit', a declarat Erdogan într-o întâlnire cu deputaţi ai partidului său AKP la Ankara.

Preşedintele turc şi-a reiterat ultimatumul dat forţelor regimului sirian pe care le-a somat să se retragă pe anumite poziţii în regiunea Idlib până la sfârşitul lunii februarie, ameninţându-le că altfel le va forţa să facă aceasta. Regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, desfăşoară din decembrie o ofensivă la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria, transmite Agerpres.

Pe lângă o gravă criză umanitară, avansarea forţelor siriene a provocat o criză cu Turcia, care sprijină grupările rebele şi ale cărei mai multe posturi militare sunt acum încercuite de forţele siriene.

'Termenul pe care l-am dat regimului pentru a părăsi zonele unde posturile noastre de observare sunt încercuite se apropie de scadenţă. Suntem pe cale să planificăm eliberarea, într-un mod sau altul, a acestor posturi până la sfârşitul lunii februarie', a avertizat Erdogan.

Criza între Ankara şi Damasc a provocat de asemenea disensiuni între Turcia şi Rusia. Erdogan a subliniat miercuri că 'cea mai mare problemă (a Turciei) la Idlib este că nu poate folosi spaţiul aerian', controlat de Moscova. 'Vom găsi în curând o soluţie şi pentru aceasta', a adăugat preşedintele turc, fără alte precizări.

În urmă cu o zi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins apelurile la încetarea focului în regiunea siriană Idlib, apreciind că ar fi o 'capitulare în faţa teroriştilor', potrivit AFP. O astfel de încetare a focului ar echivala cu o 'capitulare în faţa teroriştilor, ba chiar cu a-i răsplăti pentru activităţile lor', a declarat Lavrov în faţa Consiliului pentru drepturile omului al ONU, cu sediul la Geneva

Vezi și: Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel