Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În această seară, la ora 18:00, președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a sunat pe Vladimir Putin cu care a discutat despre cele mai recente evoluții în Idlib, în nord-vestul Siriei, transmite agenția Anadolu.

Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin că regimul Assad trebuie să demonstreze reținere, iar criza umanitară trebuie să se încheie în Idlib, în nord-vestul Siriei, unde aproximativ un milion de civili au fugit de atacuri ale regimului și aliaților săi pentru a se adăposti lângă granița turcă. El a continuat să spună că această criză care are loc în Idlib poate fi soluționată prin implementarea integrală a acordului Soci din 2018.

Ambii lideri și-au reiterat angajamentul față de toate acordurile încheiate cu privire la Siria.

Idlib, situat în apropierea graniței de sud a Turciei, se află într-o zonă de protecție prevăzută într-un acord între Turcia și Rusia la sfârșitul anului 2018. Totuși, regimul sirian și aliații săi au încălcat constant condițiile de încetare a focului, lansând frecvent atacuri în teritoriul în care actele de agresiune sunt interzise în mod expres.

Zona de protecție găzduiește în prezent aproximativ 4 milioane de civili, inclusiv sute de mii de oameni strămutați în ultimii ani de către forțele regimului din întreaga țară sfâșiată de război. Aproximativ 1 milion de refugiați din Idlib s-au îndreptat către frontiera turcă în ultimele luni, fugind de atacurile regimului Assad și aliații acestuia și provocând o situație umanitară disperată.

 

Erdogan și Putin au discutat și despre războiul din Libia

 

Turcia a solicitat oprirea imediată a atacurilor asupra provinciei Idlib și încetarea focului, avertizând că, dacă atacurile nu încetează, Turcia va lua măsuri.

În discuția telefonică, cei doi lideri au discutat și despre evoluțiile din Libia, unde forțele mareșalului Khalifa Haftar continuă să atace forțele Guvernului Acordului Național (GNA).

De la eliminarea lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia a fost împărțită în două tabere: Haftar în est, sprijinit în principal de Egipt și Emiratele Arabe Unite, și Guvernul Acordului Național (GNA) de la Tripoli, care este recunoscut de ONU.

Guvernul legitim al Libiei a fost atacat de forțele Haftar încă din aprilie 2019 și peste 1.000 de oameni au fost uciși în confruntările armate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel