Turcia își duce navele și avioanele F-16 în Mediterană. Demonstrație de forță în cadrul unui amplu exercițiu militar

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Turcia a anunțat că va desfășura, în perioada 25 februarie - 7 martie, exerciții navale la scară largă în Marea Mediterană și Marea Egee.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Turcia, care a precizat că Forțele Navale Turcești vor lansa exercițiul numit ”Blue Homeland 2021”, transmite Greek Reporter.

Potrivit Ministerului Apărării de la Ankara, scopul exercițiului este de a evalua pregătirea generală a unităților și a navelor afiliate Comandamentului Forțelor Navale. Vor participa un total de 82 de nave, 5 avioane de patrulare maritimă, 12 elicoptere navale, drone și trupe de asalt amfibiu.

În plus, vor participa și elicoptere de atac de la Comandamentul Forțelor Terestre și avioane F-16 și F-4 (Airborne Warning and Control) de la Comandamentul Forțelor Aeriene.

 

Prezența navei de cercetare Cesme în Mediterană a reaprins tensiunile dintre turci și greci

 

Între timp, vasul de cercetare Cesme naviga luni în apele internaționale în zona maritimă dintre Limnos și Agios Efstratios. Surse din Ministerul Apărării din Turcia au declarat duminică că nava a început să efectueze ”cercetări hidrografice” în nordul Mării Egee și va continua până pe 2 martie.

Activitatea Cesme a fost monitorizată de o navă grecească a pazei de coastă după ce Grecia a protestat fața de Turcia săptămâna trecută pentru nou plan de prospecțiuni.

Oficialii din Ankara s-au apărat și au spus că prospecțiunile efectuate de nava Cesme se vor limitata la suprafața mării, deoarece nava nu își efectua foraje.

Cesme a efectuat inspecții hidrografice în aceeași zonă în 2018, sub supravegherea atentă a navelor marinei elene.

În același timp, în Marea Mediterană, în largul coastelor Siciliei, NATO desfășoară un execițiul naval ”Dynamic Manta 2021” la care participă și cinci submarine, transmite USNI News.

Exercițiul, care se desfășoară până pe 5 martie, include submarine, nave de suprafață și aeronave din opt națiuni: Belgia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Spania, Turcia și Statele Unite.

Standing NATO Maritime Group 2 conduce exercițiul care este menit să sporească competența de luptă antisubmarin în acea zonă și combaterea amenințărilor în care este inclus și traficul submarinelor rusești care circulă între baza Tartus, Siria, către alte locații, cum ar fi Marea Neagră sau Marea Baltică.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel