Turcia este mai aproape cu o aeronavă ATR-72 de realizarea conceptului “Patria albastră”

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 10 martie, Forțele Navale turce au primit a doua dintre cele șase aeronave de patrulare ATR-72 comandate în cadrul proiectului Meltem-3 și redenumite P-72, de către Turcia, după instalarea la bord a sistemelor specifice destinației aeronavelor.

Potrivit unei postări pe Twitter a profesorului Ismail Demir, șeful Industriilor de Apărare din Turcia, cele șase ATR-72 sunt necesare marinei turce pentru a pune în aplicare conceptul „Patria albastră” de asigurare a hegemoniei Turciei în estul Mediteranei.

În cadrul acestui proiect, compania franco-italiană ATR a furnizat părții turce doar aeronavele în sine, ca platforme aeriene simple, în varianta ATR-72-600, iar instalarea tuturor echipamentelor și sistemelor necesare este efectuată de fabricile industriei de apărare din Turcia.

Prima aeronavă ATR-72 (P-72) a fost livrată Forțelor Navale turce în decembrie 2020, după cum a informat navalpost.com, însă, în prezent, nu se cunoaște când vor fi disponibile și celelalte patru avioane.

Comentariul autorului: Întrucât Turcia își echipează singură aeronavele, este dificil de spus dacă, după instalarea echipamentelor specifice, avioanele devin mai apropiate de varianta ATR-72 MP, destinată misiunilor de patrulare, sau de versiunea ATR-72 ASW, specifică luptei antisubmarin.

Din datele la dispoziție, contractul inițial al programului Meltem 3, semnat în 2012 între Alenia Aermacchi și Turkish Aerospace, prevedea achiziționarea a șase aeronave ATR-72-600 și modificarea acestora în configurația ASW. Primele aeronave ATR-72-600 au ajuns la facilitățile Turkish Aerospace în 2013.

Ceea ce constituie însă o certitudine, este faptul că Turcia nu economisește resurse pentru consolidarea Forțelor sale Navale. Faptul că se contină programul avioanelor de patrulare „clasice”, cu pilot, după ce în ultimii ani marina turcă și-a arătat interesul și a alocat deja resurse pentru achiziționarea și utilizarea sistemelor aeriene fără pilot, arată fără dubii cât de importantă este “Patria albastră” (zona maritimă controlată) pentru Ankara.

Înainte de exercițiile intitulate simbolic Blue Homeland 2021 (Patria albastră 2021), marina turcă a primit două drone de recunoaștere și atac ANKA, iar în timpul exercițiilor, flota turcă a efectuat cercetarea și lovirea țintelor de suprafață cu ajutorul cunoscutelor Bayraktar TB2 adaptate la astfel de misiuni. De asemenea, Forțele Navale turce urmează să primească în acest an cel puțin șase drone de atac Akinci.

Se pare însă că, în viziunea specialiștilor militari turci, aeronavele de patrulare sau de luptă antisubmarin P-72 vor servi drept capabilitate strategică de apărare navală care se integrează foarte bine în conceptul “Patriei albastre”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel