Turcia e consecventă cu privire la S-400. Erdogan exclude transferul sistemelor în Ucraina, dar e optimist în privința F-35

Darius Muresan |
Data publicării:

Poziţia Turciei cu privire la achiziţia de sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400 rămâne neschimbată, în această privinţă "s-a bătut palma", a declarat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adăugând totodată că discuţiile cu Washingtonul în privinţa noilor avioane F-35 şi a componentelor decurg într-o manieră favorabilă, relatează Agerpres, care citează Reuters.

SUA au impus sancţiuni industriei de apărare a Turciei, ţară membră a NATO, în decembrie 2020, din cauza sistemelor ruseşti S-400, suspendând Ankara din programul de avioane de lupta stealth F-35, în care aceasta era producător şi cumpărător. Autorităţile turce au considerat aceste sancţiuni nedrepte.

Postul de televiziune Haberturk îl citează pe Erdogan declarând jurnaliştilor în timpul zborului spre Ankara de la Bruxelles, unde a participat la summitul NATO, că speră ca discuţiile pozitive cu privire la achiziţionarea de F-35 şi a kiturilor de modernizare cu Washingtonul vor da rezultate în curând.

Preşedintele turc a dezminţit informaţiile potrivit cărora responsabili americani ar fi abordat într-o manieră informală cu Turcia opţiunea improbabilă de a trimite în Ucraina sistemele S-400 achiziţionate de Ankara pe fondul invaziei ruse, afirmând că "aceasta se face pentru a provoca agitaţie" la Washington.

Erdogan a spus că la summitul de la Bruxelles a discutat şi despre posibilitatea de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă SAMP-T de la consorţiul franco-italian Eurosam cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul italian Mario Draghi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel