Turcia, demonstrație de forță în Mediterană | UE solicită ajutorul NATO pentru misiunea sa navală în Libia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Uniunea Europeană a solicitat ajutorul NATO pentru misiunea sa navală destinată să facă respectat embargoul asupra armelor în Libia, care a fost împiedicată de armata turcă să inspecteze o navă suspectă, potrivit unor surse concordante, notează AFP.

Un oficial european cu rang înalt a făcut cunoscut că UE a contactat NATO pentru a vedea "cum se pot găsi aranjamente" cu operaţiunea Sea Guardian a Alianţei, în curs în estul Mediteranei.

Această inţiativă a avut loc în contextul în care Turcia s-a opus miercuri controlului de către un vas grec din misiunea navală a UE (numită operaţiunea Irini) a unui cargou suspectat că încalcă embargoul ONU asupra livrărilor de arme în Libia. Cargoul era escortat de nave militare turce.

Operaţiunea Irini a fost demarată pentru a întrerupe aprovizionarea cu arme a Libiei, unde un conflict opune Guvernul libian de uniune (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, susţinut de turci şi recunoscut de Naţiunile Unite, forţelor mareşalului Khalifa Haftar, susţinut de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Două nave ale NATO patrulează în Mediterana în cadrul operaţiunii Sea Guardian pentru a observa traficul maritim, a preveni eventuale activităţi "teroriste" şi "a contribui la stabilitatea" regională.

NATO a furnizat informaţii şi sprijin logistic mai mulţi ani operaţiunii Sophia, anterioară operaţiunii Irini.

"Aliaţii (membrii NATO) discută în prezent despre modalitatea în care NATO ar putea sprijini noua misiune maritimă Irini a UE", a declarat un înalt oficial al Alianţei. "Este important ca embargoul asupra armelor decretat de ONU să fie aplicat complet", a adăugat el.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor discuta despre Libia săptămâna viitoare într-o videoconferinţă.

Turcia, membră a NATO, sprijină ferm GNA, care în ultimele săptămâni a eliberat toate enclavele pro-Haftar din vestul Libiei. Mareşalul a lansat în urmă cu 14 luni o ofensivă pentru a cuceri capitala Tripoli.

Pentru a permite operaţiunii Sea Guardian a NATO să vină în ajutorul operaţiunii Irini a UE este necesar acordul tuturor celor 30 de membri ai Alianţei, situaţie în care Turcia ar putea să facă uz de dreptul său de veto.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel