Turcia dă bătăi de cap conducerii NATO: Ankara anunță că își va unifică spațiul aerian cu cel al Azerbaidjanului

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă Bayraktar TB2, livrată de Turcia către aliatul său Azerbaidjan. Sursă foto: Baykar Makina
Dronă Bayraktar TB2, livrată de Turcia către aliatul său Azerbaidjan. Sursă foto: Baykar Makina

Noul șef al Autorității Turciei pentru Industriile de Apărare, Haluk Görgün, a declarat că țara sa și Azerbaidjanul au convenit asupra gestionării în comun a spațiilor aeriene ale celor două țări, prin demararea unui proiect comun de comandă și control aerian.

Potrivit informațiilor din presa turcă, Görgün a apreciat proiectul ca fiind unul dintre cele mai importante proiecte comune ale forțelor aeriene turce și azere.

Prin acest demers, forțele aeriene ale celor două țări vor avea posibilitatea de a desfășura operații comune, iar avioanele turcești vor avea acces neîngrădit în spațiul aerian azer. (N.r. - Deși nicio sursă nu specifică, foarte probabil același lucru va fi valabil și pentru avioanele azere, în spațiul aerian turc.)

Cele două părți au convenit ca sloganul noului proiect să fie: "Două state, o națiune, un spațiu aerian".

Odată cu intrarea în vigoare a proiectului, spațiul aerian comun al celor două țări se va extinde de la Marea Egee până la bazinul Mării Caspice.

În prezent nu sunt suficiente informații privind realizarea tehnică a acordului, însă în mediul turc de analiză se consideră că cele două țări vor folosi în acest scop un sistem comun de supraveghere, descoperire și informare bazat pe un radar fabricat de compania turcă Aselsan.

Acest sistem integrat bipartit va funcționa în afara celui similar, dar mult mai extins, al NATO, din care Turcia este, de asemenea, parte și în cadrul căruia are senzori (radare) puse la dispoziția alianței.

Prin recentul acord turco-azer, datele radar de la Baku vor ajunge la Ankara și invers, iar toate acestea se vor desfășura în afara cadrului NATO. Dacă, și cât de mult, îi va deranja acest lucru pe ceilalți aliați, se va vedea cu siguranță în cursul săptămânii viitoare, în cadrul summitului NATO de la Vilnius, Lituania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel