Turcia critică decizia decizia Senatului francez de a recunoaște Nagorno-Karabah ca republică

Eduard Pascu / 26 noi 2020 / 16:38

Ministrul turc al Apărării a criticat joi o așa-numită rezoluție din Senatului francez prin care se cere recunoașterea Nagorno-Karabah ca „republică”.

Ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a declarat: "Decizia a arătat încă o dată că Franța este parte din problemă, nu soluția din problema Karabah", transmite Anadolu.

Și Ministerul de Externe al Turciei a criticat decizia Senatului francez. "Rezoluţia votată de Senatul francez este o dovadă de dispreţ faţă de principiile dreptului internaţional (...) din consideraţiuni de politică internă", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-un comunicat, citat de Agerpres.

Ankara consideră de asemenea că apelul Senatului către Azerbaidjan de a se retrage din teritoriile cucerite este "ridicol, parţial şi rupt de realitate". Estimând că votul Senatului, care nu este constrângător, reflectă "obsesia turcă" a Franţei, ministerul turc a afirmat totodată că Ankara este gata să conlucreze cu Parisul asupra unei reglementări durabile a conflictului.

Votul Senatului francez a intervenit în toiul tensiunilor diplomatice dintre Franţa şi Turcia, legate de dezacorduri asupra Siriei, Libiei şi zonei de est a Mediteranei.

Aceste tensiuni s-au intensificat şi mai mult de la sfârşitul lui octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de "islamofobie" pentru că acesta a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed şi pentru discursul său împotriva "separatismului islamist".

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.

Rusia a trimis în regiunea Nagorno-Karabah forțe de menținere a păcii. Turcia care încearcă și ea să trimită trupe a fost ținută deocamdată la distanță.

În ceea ce privește percheziția ilegală a unei nave comerciale cu pavilion turc de către o operațiune a UE pentru a impune un embargo asupra armelor din Libia, Akar a spus că părțile responsabile încearcă să „dea vina reciproc, deoarece sunt conștiente că a fost ilegală”.

Citește și: Recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah, cerută de senatul francez

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy