Turcia cheamă Grecia la discuții pe tema problemelor din estul Mării Mediterane

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia și-a reiterat marți apelul către Grecia pentru a soluționa disputele dintre cele două țări din estul Mediteranei prin dialog și drept internațional.

"Credem că problemele dintre Turcia și Grecia pot și ar trebui să fie rezolvate în cadrul negocierilor", a declarat ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, înainte de o întâlnire cu ambasadorul german în Turcia, Jurgen Schulz, transmite Anadolu.

Subliniind că Turcia a fost întotdeauna de partea dreptului internațional în problemele din estul Mării Mediterane și din regiunea Mării Egee, Akar a spus că Ankara acordă prioritate relațiilor de bună vecinătate, dialogului și negocierilor.

„Ne așteptăm, pe de o parte, să înceapă discuțiile privind explorarea și, pe de altă parte, să înceapă negocierile în cadrul măsurilor de consolidare a încrederii, precum și discuțiile de detensionare a situației în urma întâlnirilor dintre președintele Recep Tayyip Erdogan și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg", a spus Akar înainte de ședința Ministerului Apărării din capitala Ankara.

Mulțumind Germaniei pentru rolul său în asigurarea păcii și a unei rezoluții în Mediterana de Est, el a spus că Germania a adus contribuții foarte importante la acest proces. "Aș mai spune că ne așteptăm ca toate părțile terțe să evalueze obiectiv problemele dintre Turcia și Grecia", a mai afirmat Akar.

La rândul său, Jurgen Schulz a spus că se așteaptă ca problemele să fie rezolvate cât mai curând posibil și că cel mai bun mod în acest sens ar fi discuțiile bilaterale.

Pe fondul tensiunilor recente din regiune, Grecia și administrația cipriotă greacă și-au sporit presiunea asupra altor membri ai UE de a impune Turciei sancțiuni în timpul summit-ului liderilor UE din 11 decembrie.

Turcia, care are cea mai lungă coastă continentală din estul Mediteranei, a respins cererile privind frontierele maritime ale Greciei și ale administrației cipriote grecești și a subliniat că aceste revendicări excesive încalcă drepturile suverane atât ale Turciei, cât și ale ciprioților turci.

Ankara a trimis mai multe nave de foraj pentru a explora resursele de hidrocarburi din estul Mediteranei stârnind furia Atenei.

Citește și: Turcia acuză Grecia că încearcă să atragă UE în conflictul dintre cele două state în Mediterana de Est

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel