Turcia caută soluţii după avertismentul SUA privind excluderea din programul F-35

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
f35
f35

Ministerul apărării de la Ankara a comunicat sâmbătă că ambele părţi caută soluţii, după avertismentul Statelor Unite că este iminentă excluderea Turciei din programul avioanelor de luptă F-35, transmite DPA. 

Secretarul apărării SUA, Patrick Shanahan, i-a scris joi omologului său turc, ministrul Hulusi Akar, o scrisoare în care prezintă măsurile planificate la Washington în următoarele şapte săptămâni, în caz că Turcia nu renunţă la achiziţionarea sistemului rusesc de rachete sol-aer S-400. Conţinutul documentului a fost dezvăluit vineri, iar printre altele oficialul american transmite părţii turce că "încă mai are opţiunea de a-şi schimba atitudinea". 

Sâmbătă, ministerul turc al apărării a confirmat primirea scrisorii, despre care susţine, fără a se referi la proiectul F-35, că "acoperă probleme de apărare şi securitate între cele două ţări" şi "exprimă aşteptările privind găsirea unei soluţii la problemele existente, în cadrul parteneriatului strategic, şi menţinerea cooperării cuprinzătoare în domeniul securităţii, subliniind importanţa continuării negocierilor". 

Turcia insistă să achiziţioneze din Rusia sistemul S-400



Turcia insistă să achiziţioneze din Rusia sistemul S-400, incompatibil cu dotarea NATO şi care, potrivit Statelor Unite, poate constitui o ameninţare pentru avioanele F-35. Chiar săptămâna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că "nici nu se pune problema" retragerii din contractul cu Moscova. 

Primul pas al SUA, dacă Ankara insistă asupra dotării cu armament rusesc, va fi anularea invitaţiei de participare a Turciei la o masă rotundă pe tema F-35, săptămâna viitoare, în Belgia. Până la sfârşitul lui iulie, s-ar putea ajunge la expulzarea piloţilor turci care se pregătesc în SUA pentru a pilota noile avioane. Turcia a plătit deja pentru patru astfel de aeronave, care nu au fost încă livrate, şi participă la proiectul F-35 inclusiv prin implicarea unor furnizori turci de componente; contractele respective ar urma să fie anulate de partea americană, în cadrul seriei de măsuri anunţate ca posibile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel