Turcia avertizează Damascul "să nu se joace cu focul"

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat marţi Damascul, recomandându-i "să nu se joace cu focul", la o zi după atacul asupra unui convoi turc trimis în regiunea Idlib, în nord-vestul Siriei, unde Turcia dispune de posturi de observare, relatează AFP.

"Regimul nu ar trebui să se joace cu focul", a declarat Cavusoglu în cursul unei conferinţe de presă la Ankara. "Vom face tot ceea ce este necesar pentru a garanta securitatea soldaţilor noştri şi a posturilor noastre de observare. Dar sperăm să nu se ajungă acolo", a afirmat şeful diplomaţiei turce, fără a oferi alte detalii.

Tensiunile au escaladat luni între regimul sirian şi Ankara după sosirea unui convoi militar turc în apropiere de Khan Shaykhun, sector-cheie în regiunea Idlib, vizată de o ofensivă a Damascului.

Regimul sirian a acuzat Turcia că a trimis "vehicule încărcate cu muniţii" pentru salvarea jihadiştilor şi rebelilor în faţa avansării armatei siriene. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), lovituri aeriene ruse şi siriene au fost efectuate în zona pe unde trecea convoiul. Ankara a condamnat cu "fermitate" acest atac luni, afirmând că trei civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi.

Combatanţi jihadişti şi insurgenţi s-au retras marţi din Khan Shaykhun, lăsând un important post de observare turc în oraşul Morek, la circa 10 km sud de Khan Shaykhun, încercuit de forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

"Pentru moment, noi nu dorim să relocăm postul nostru de observare", a subliniat în acelaşi timp Cavusoglu.

Luni de bombardamente

 

Potrivit AFP, jihadiştii şi rebelii au fost constrânşi marţi să se retragă din sectoare-cheie din regiunea Idlib, nord-vestul Siriei, în faţa avansării trupelor regimului sprijinite de Moscova, pe fondul tensiunilor între Ankara şi Damasc.

Conform OSDO, grupările anti-Assad au părăsit oraşul strategic Khan Shaykhun, în provincia Idlib, precum şi sectoare adiacente în nordul provinciei vecine Hama.

Cea mai mare parte a provinciei Idlib şi zone din provinciile vecine Alep, Hama şi Latakia scapă în continuare controlului lui Bashar al-Assad, după opt ani de conflict, în pofida recuperării majorităţii teritoriului sirian de către regimul de la Damasc.

Această regiune, dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir Al-Sham (HTS, fosta filială siriană a Al Qaida) şi adăpostind grupuri rebele proturce, este ţinta de la sfârşitul lunii aprilie a unor bombardamente aproape cotidiene din partea Damascului şi a aliatului său rus.

Regruparea



Însă un purtător de cuvânt al HTS a negat într-un comunicat pe Telegram retragerea grupării din nordul Hama, evocând o "repoziţionare" a luptătorilor după bombardamentele intense ale regimului.

Această retragere a rebelilor şi jihadiştilor intervine la câteva ore după ce forţele regimului au preluat controlul asupra a jumătate din Khan Shaykhun şi au reuşit să blocheze autostrada Alep-Damasc înaintea sosirii unui convoi militar turc. Luni, Turcia a trimis un convoi militar compus din aproximativ 50 de vehicule, la o zi după intrarea forţelor proregim în Khan Shaykhun. 

Vezi și: Damascul acuză Turcia că susține grupările teroriste din Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel