Turcia așteaptă primul pas al SUA în direcția F-16. Erdogan: Vom aproba aderarea Suediei la NATO după ce SUA deblochează acordul privind avioanele F-16

Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Turcia a semnalizat deja că nu are de gând să ratifice aderarea Suediei la NATO decât după ce Statele Unite vor aproba vânzarea de avioane F-16 către Ankara.

Parlamentul turc va putea ratifica cererea Suediei de aderare la NATO, doar în funcție de decizia administrației americane privind vânzarea aeronavelor F-16 către Turcia, le-a transmis jurnaliștilor președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a declarat că ministrul turc de externe Hakan Fidan și secretarul de stat american Anthony Blinken au discutat despre ratificarea de către Turcia a cererii Suediei de a adera la NATO săptămâna trecută la New York.

Potrivit lui Erdogan, administrația SUA leagă decizia de a vinde avioane de luptă Turciei cu ratificarea cererii Suediei. În același timp, Erdogan a subliniat că ratificarea cererii Suediei la NATO rămâne la latitudinea parlamentului turc.

"Dacă ei (SUA) își țin promisiunile, parlamentul nostru își va ține și propria promisiune. Parlamentul turc va avea ultimul cuvânt cu privire la aderarea Suediei la NATO", a spus el.

Trebuie menționat că Ankara a cerut SUA, încă din octombrie 2021,  să-i aprobe vănzarea de avioane F-16. Acordul de 6 miliarde de dolari include vânzarea a 40 de avioane, precum și kituri pentru modernizarea a 79 de avioane de luptă aflate deja în serviciu cu Forțele Aeriene Turce. Totuși, în Congresul SUA, posibilitatea unui astfel de acord a fost condiționată de o serie de cerințe, în special de aprobarea cererii Suediei de aderare la NATO.

Turcia și Ungaria rămân singurele țări NATO care nu au ratificat oferta Suediei.

Pe 25 septembrie, premierul Viktor Orbán a declarat că  Ungaria probabil nu va ratifica cererea Suediei de a adera la Alianța Nord-Atlantică în viitorul apropiat.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel