Turcia ar putea închide spațiul aerian din estul Mării Mediterane cu ajutorul sistemelor rusești S-400

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit cotidianului conservator turc Star, având în vedere provocările actuale cu care se confruntă autoritățile de la Ankara, achiziționarea de către Turcia a sistemelor de apărare antiaeriană de tip S-400 din Federația Rusă pare mai mult decât justificată.

După cum apreciază experții, în cazul unui război cu Grecia, Turcia va putea să închidă spațiile aeriene peste Marea Egee și Mediterana de Est, transformându-le în zone de interdicție aeriană.

Analiștii sunt convinși că Ankara “a făcut ceea ce trebuie și a cumpărat de la Moscova, la timp, sistemele de apărare antiaeriană menționate”. În cazul în care va fi necesar, Turcia va putea amplasa sistemele S-400 în orice regiune dorită, ceea ce îi va conferi avantaje incontestabile.

Acum, Turcia nu poate fi intimidată, în pofida acțiunilor provocatoare permanente de la Atena, Paris și Abu Dhabi. În prezent, acestea exacerbează tensiunile din regiune.

De exemplu, Grecia și-a trimis trupele pe Insula Kastelorizo, situată la doar doi kilometri de coasta Turciei, care are un statut de teritoriu demilitarizat în temeiul Tratatului de pace de la Paris din 1947. Franța și-a trimis, în mod sfidător, o fregată în Grecia și a desfășurat mai multe avioane de vânătoare.

Anterior, Grecia a încercat “să sperie” Turcia cu avioanele sale de tip F-16, dar această provocare s-a soldat cu un eșec. După aceea, grecii au decis să cumpere pentru Forțele Aeriene 18 avioane de vânătoare de tip Rafale de la francezi. Liderii din conducerile Turciei și Greciei au schimbat deja „amabilități”, astfel încât orice accident poate duce la un adevărat război.

Analistul canalului de televiziune TRT World, Yusuf Erim, a declarat, într-un interviu acordat lui Yeni Șafak, că prezența sistemelor de apărare antiaeriană  S-400 în Turcia este crucială. El susține că Franța și Emiratele Arabe Unite folosesc Grecia în atingerea unor interese proprii.

“În Libia, acestea l-au folosit pe Haftar în mod similar. Faptul că Franța și EAU sprijină Grecia, din punct de vedere militar, nu va fi o mare problemă pentru Turcia”, consideră expertul.

Acesta a explicat că, în caz de război, Grecia va rămâne singură. “Franța și EAU nu vor lupta pentru greci. Acest război nu va fi la Paris sau Abu Dhabi, acest război va fi pe insule și în Grecia continentală. Oficialitățile de la Atena ar trebui să înțeleagă rapid acest lucru”, a spus Yusuf Erim.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel