Turcia a prezentat Bayraktar DIHA: Prima dronă turcă cu decolare și aterizare pe verticală ce va putea opera și pe nava TCG Anadolu

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Vehiculul aerian fără pilot Bayraktar DIHA a finalizat cu succes testul de zbor operațional la altitudinea de 2.500 de metri, după cum a anunțat producătorul de drone Baykar. Bayraktar DIHA, sau Bayraktar VTOL, este o dronă de dimensiune medie-mică cu posibilitatea de decolare și aterizare pe verticală (Vertical Take-Off and Landing).

Agenția de stat Anadolu din Turcia a informat că drona are capacitatea de decolare și aterizare în mod autonom și poate efectua zbor de croazieră în mod semi-autonom. Drona are un sistem de control al zborului care îi permite urmărirea automată a rutei, urmărirea țintei, zborul circular și întoarcere la stația de lansare.

În același timp, Bayraktar DIHA este considerată o aeronavă din clasa mică, de nivel tactic, a UAV-rilor, limitată în prezent la misiuni de recunoaștere și culegere de informații.

La decolare, vehiculul aerian fără pilot utilizează motoarele electrice, după care trece automat în modul de zbor de croazieră, în care va fi activ numai motorul pe combustie.

Cu o rază de comunicare de până la 150 de kilometri, motorul pe benzină cu consum redus al Bayraktar DIHA oferă o durată lungă de zbor, pe care însă producătorul nu a anunțat-o încă.

Aterizarea poate fi efectuată în trei moduri: aterizare verticală, aterizare clasică (pe fuselaj) și aterizare cu parașuta.

 

Noua dronă Bayraktar DIHA cu decolare și aterizare pe verticală, destinată și navei TCG Anadolu?

 

În media de specialitate din Turcia se consideră că noua dronă cu posibilități de decolare și aterizare pe verticală va fi și ea destinată utilizării pe nava TCG Anadolu. Această navă multirol, care pe lângă elicoptere ar fi trebuit să opereze și avioane Harrier sau F-35B, este realizată din combinarea caracteristicilor unei nave de asalt cu designul unui portavion uşor și va deveni nava amiral a Forțelor Navale ale Turciei.

Anterior, producătorul de drone Baykar anunțase că pentru nava TCG Anadolu firma va produce versiunea Bayraktar TB3, care poate asigura inclusiv misiuni de atac cu o putere de foc și caracteristici superioare variantei TB2 devenită deja celebră pentru succesele obținute în ultimele confruntări militare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel