Turcia a mai făcut un pas spre F-16 Viper. SUA au renunțat la o serie de condiții care ar fi blocat vânzarea

Sursa foto: Baza Aeriana Malbork
Sursa foto: Baza Aeriana Malbork

După ce saga F-35 s-a terminat prin excluderea Turciei din program ca urmare a achiziției de sisteme rusești S-400, Turcia intră într-o nouă etapă, saga F-16 Fighting Falcon.

Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 Viper și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate. 

Însă recent, un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în special al Greciei.

Ankara a acuzat Atena că se află în spatele acestor amendamente care au fost promovate de un congresman american cu origini elene.

 

Turcia a făcut un pas important spre F-16 Block 70/72, dar problema e departe de a fi tranșată

 

2. Un avion F... (f-16-turcia-b-52_93365200.jpg)

Un avion F-16 al Turciei, escortând un bombardier american de tip B-52. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Publicația turcă Daily Sabah precizează citând surse din State că în cursul acestei zile în Senat au fost eliminate două prevederi din NDAA, prevederi care ar fi dus la restricționarea vânzării avioanelor de vânătoare F-16 americane către Turcia.

Și totuși, sursa citată amintește că încă mai e drum lung. După finalizarea proiectului legislativ el trebuie adoptat în aceași formă și de Camera Reprezentanților, iar mai apoi va fi înaintat președintelui Joe Biden spre aprobare.

Publicația turcă nu specifică care sunt prevederile pe care congresmenii americani le-au eliminat din proiectul legislativ.

Recent, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în Statele Unite ale Americii unde a participat la Adunarea Generală a ONU, a amenințat că Turcia nu va aștepta la nesfârșit decizia SUA privind F-16 Fighting Falcon, în versiunea Viper, cea mai modernă de pe piață. 

”Am vorbit cu republicanii și am primit sprijinul lor. Dar dacă nu putem obține rezultatele din Statele Unite privind F-16, ce vom face? Desigur, treaba Turciei este să aibă grijă de ea însăși”, a mai accentuat Erdogan. 

Liderul de la Ankara insinuează, de fapt, că Turcia s-ar putea reorienta către aeronave rusești, franceze sau britanice. Fără să numească, Erdogan a făcut referire la Su-35, Rafale și Eurofighter.

Turcia dorește să achiziționeze 40 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din Statele Unite și să modernizeze alte 80 de avioane F-16 deja în serviciu.

CITEȘTE ȘI: Ultimatumul Turciei privind F-16. Nerăbdător, Erdogan amenință SUA cu Su-35 și Su-57 rusești sau Rafale franceze

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel