Turcia a evacuat şapte posturi militare de observaţie din nord-vestul Siriei

Eduard Pascu |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Turcia a evacuat şapte posturi militare de observaţie din nord-vestul Siriei, retrăgându-şi trupele de pe teritoriul controlat de guvernul sirian spre zone deţinute de insurgenţi şi de rebeli susţinuţi de Ankara, transmite vineri Reuters, citând o sursă turcă.

Turcia a înfiinţat 20 de posturi militare în zonă în 2018 în cadrul unui acord eşuat încheiat cu Rusia şi Iran pentru a calma luptele dintre trupele guvernamentale siriene şi rebeli. Ankara sprijină forţele care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinut însă de Moscova şi Teheran.

Câteva posturi militare turce au fost încercuite anul trecut de forţele guvernamentale siriene susţinute de Rusia. Turcia a promis la acel moment să-şi menţină prezenţa în toate aceste posturi, dar în octombrie a început retragerea, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate de Reuters, care a cerut să rămână anonimă, ultimele evacuări au fost încheiate joi noaptea, iar trupele au fost redesfăşurate în interiorul teritoriului controlat de forţele sprijinite de Ankara în baza unei înţelegeri cu Rusia. 'Nu este vorba despre retragerea de trupe sau reducerea numărului lor. Situaţia este doar despre schimbarea poziţionării', a afirmat sursa.

Rebelii sirieni spun că Turcia menţine între 10.000 şi 15.000 de militari în nord-vestul Siriei, alături de luptători rebeli sprijiniţi de Turcia şi de forţe jihadiste pe care a promis să le dezarmeze.

Turcia, care găzduieşte aproape 4 milioane de sirieni, este hotărâtă să împiedice un nou val de refugiaţi din cauza luptelor.

Potrivit ONU, în zona de nord-vest a Siriei necontrolată de guvernul sirian se află circa 4 milioane de persoane, dintre care 2,7 milioane deplasate în cei nouă ani de conflict.

Citește și: Turcia nu își va retrage trupele din Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel