Turcia: Operațiuni ample pentru reținerea a peste 200 de militari

S.I. Catalin / 26 apr 2019 / 14:14

Procurorii de la Istanbul au ordonat închiderea a 210 de militari pentru legături suspecte cu rețeaua care a fost acuzată de Ankara pentru organizarea loviturii de stat militare din 2016, a declarat vineri procuratura din Istanbul. 

Printre suspecții de la forțele aeriene, maritime și terestre, precum și jandarmeria și garda de coastă, sunt cinci colonei, șapte locotenenţi, 14 maiori și 33 căpitani, scrie Rador.

Aceștia sunt bănuiţi că sunt adepţi ai clericului musulman Fethullah Gulen din S.U.A., care este acuzat de autoritățile turce că a organizat puciul eșuat, acum trei ani. Gulen a negat orice implicare. Mai mult de 77.000 de persoane au fost închise, în așteptarea procesului pentru lovitura de stat, iar arestările pe scară largă sunt încă la ordinea zilei.

Autoritățile au suspendat sau au demis 150.000 de funcționari publici și personal militar.

Procuratura consideră că numărul susţinătorilor lui Gulen care au rămas neidentificați în cadrul armatei este mult mai mare decât cei care au participat la încercarea de lovitură de stat. Aliații occidentali ai Ankarei au criticat represiunea, criticii lui Erdogan acuzându-l de utilizarea puciului ca pretext pentru a înlătura disidența. Autoritățile turce declară că măsurile sunt necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.

Personalul militar cercetat vineri a fost identificat prin ascultarea înregistrărilor conversațiilor efectuate pe cartele preplătite din Turcia, a spus procurorul. Aproximativ 250 de persoane au fost ucise în puciul eșuat. Gulen, un fost aliat al președintelui Tayyip Erdogan, a trăit în exilul auto-impus în Pennsylvania din 1999. Separat, agenția de stat Anadolu a raportat că procurorul șef de la Ankara a dispus reținerea a 41 de persoane considerate a fi membre ale rețelei. Ei au fost bănuiți că au încercat să obțină întrebările la un examen al școlii de poliție în 2009, pentru le fi mai uşor să se alăture sistemului.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy