Turcia, în atenţia Statelor Unite

Mihai Ciobanu / 14 aug 2018 / 07:12

Consilierul economic al Casei Albe a declarat că administraţia Trump monitorizează "foarte îndeaproape" situaţia din Turcia.

Consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, a declarat luni că administraţia Trump monitorizează "foarte îndeaproape" situaţia financiară din Turcia după ce moneda turcă a scăzut la un minim istoric faţă de dolar luni, relatează Reuters. "O monitorizăm foarte îndeaproape. Secretarul Trezoreriei o monitorizează foarte îndeaproape", a declarat Hassett, preşedintele Consiliului de consilieri economici ai Casei Albe, pentru MSNBC. 

Lira turcă a pierdut aproape 40 de procente faţă de dolar în acest an, în principal din cauza îngrijorărilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, apelurilor sale repetate la scăderea dobânzilor şi relaţiilor tot mai rele cu SUA. Hassett a spus că decizia preşedintelui Donald Trump de a dubla taxele vamale reprezintă doar "o mică, mică fracţie" din PIB-ul Turciei, "aşa că devalorizarea cu 40% a monedei naţionale este un semn că multe aspecte fundamentale ale economiei sunt dereglate în acea ţară". 

"Există multă incertitudine"

"Când o ţară îşi pierde legătura cu democraţia liberală nu ştii ce se va întâmpla în continuare cu economia şi cred că acolo există multă incertitudine", a mai spus Hassett. După ce lira turcească a înregistrat un minim istoric de 7,24 pentru un dolar luni, banca centrală din Turcia s-a angajat să furnizeze lichidităţi. Trump a anunţat vineri dublarea taxelor vamale pentru importurile americane de oţel turcesc la 50%. Casa Albă a precizat că Trump a folosit o prevedere a legii americane care permite creşterea taxelor pe motive de securitate naţională. 

Washingtonul şi Ankara sunt în dispută de mai multe luni în privinţa unui pastor american deţinut în Turcia, a războiului civil din Siria şi a altor chestiuni diplomatice, notează Reuters.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy