Tunul F-35 continuă să creeze probleme. Un avion a fost puternic avariat după ce muniția a explodat în timpul tragerii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion american F-35, în timpul testării tunului GAU-22, în 2015. Sursă foto: Captură YouTube via. FightGlobal.com
Un avion american F-35, în timpul testării tunului GAU-22, în 2015. Sursă foto: Captură YouTube via. FightGlobal.com

Un F-35 a fost implicat într-un incident grav care se putea sfârși cu o tragedie după ce muniția lansată de tunul aeronavei a explodat în momentul tragerii. Incidentul a avut loc în timpul unui zbor de antrenament. 

Din fericire totul s-a sfârșit cu bine, pilotul a reușit să ducă aeronava la sol în siguranță, în ciuda faptului că aceasta a fost puternic avariată ca urmare a exploziei muniției.

Este vorba despre un F-35B Lighting II Joint Strike Fighter al Marine Corps. Potrivit Business Insider, incidentul a avut loc pe data de 12 martie în timpul unui zbor de antrenament. 

Sursa citată precizează că muniția de 25 mm - Semi-Armor Piercing High Explosive Incendiary-Tracer (SAPHEI-T) - din tunul GAU-22, de tip Gatling, al aeronavei, a explodat în momentul în care pilotul a efectuat tragerea. Explozia a deteriorat fuselajul avionului de generația a V-a.

 

Accidentul a fost catalogat în „Clasa A”, cea mai gravă clasă. Pagubele depășesc 2.5 milioane de dolari

 

Incidentul a fost clasificat de americani ca un accident din „Clasa A”. Potrivit reglementărilor, există patru clase, iar accidentele din „Clasa A” sunt cele mai grave. Asta înseamnă că aeronava a suferit daune de cel puțin 2.5 milioane de dolari.

Marine Corps a confirmat incidentul. Andrew Wood, purtător de cuvânt în cadrul Marine Corps, a precizat că pilotul a reușit să ducă cu bine aeronava la sol, fiind în afara oricărui pericol.

Incidentul este în curs de investigare, autoritățile americane demarând imediat o anchetă.

Toate aeronavele F-35, în cele trei versiuni, sunt echipate cu tunuri GAU-22 în diferite configurări. În ceea ce privește tunul, au existat mai multe probleme cu GAU-22, fiind raportate probleme în ceea ce privește lovirea țintei. Acest lucru s-a întâmplat în luna ianuarie anul trecut, chiar într-un raport al Pentagonului. Totodată, există și nenumărate erori de software a GAU-22.

Amintim că programul F-35 a aprins din nou dezbaterea eternă cu privire la cost după ce congresmanul democrat Adam Smith, președintele Comitetului pentru Forțe din Camera Reprezentanților a SUA, a declarat că ar dori să oprească finanțarea programului pe care îl consideră un fel de sac fără fund, referindu-se la „aruncarea banilor”.

CITEȘTE ȘI: F-35, motiv de disensiune în SUA. Sac fără fund sau cel mai performant avion din lume?

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel