Tunul F-35 continuă să creeze probleme. Un avion a fost puternic avariat după ce muniția a explodat în timpul tragerii

DefenseRomania Team / 25 Martie 2021 / 09:05
Un avion american F-35, în timpul testării tunului GAU-22, în 2015. Sursă foto: Captură YouTube via. FightGlobal.com
Un avion american F-35, în timpul testării tunului GAU-22, în 2015. Sursă foto: Captură YouTube via. FightGlobal.com

Un F-35 a fost implicat într-un incident grav care se putea sfârși cu o tragedie după ce muniția lansată de tunul aeronavei a explodat în momentul tragerii. Incidentul a avut loc în timpul unui zbor de antrenament. 

Din fericire totul s-a sfârșit cu bine, pilotul a reușit să ducă aeronava la sol în siguranță, în ciuda faptului că aceasta a fost puternic avariată ca urmare a exploziei muniției.

Este vorba despre un F-35B Lighting II Joint Strike Fighter al Marine Corps. Potrivit Business Insider, incidentul a avut loc pe data de 12 martie în timpul unui zbor de antrenament. 

Sursa citată precizează că muniția de 25 mm - Semi-Armor Piercing High Explosive Incendiary-Tracer (SAPHEI-T) - din tunul GAU-22, de tip Gatling, al aeronavei, a explodat în momentul în care pilotul a efectuat tragerea. Explozia a deteriorat fuselajul avionului de generația a V-a.

 

Accidentul a fost catalogat în „Clasa A”, cea mai gravă clasă. Pagubele depășesc 2.5 milioane de dolari

 

Incidentul a fost clasificat de americani ca un accident din „Clasa A”. Potrivit reglementărilor, există patru clase, iar accidentele din „Clasa A” sunt cele mai grave. Asta înseamnă că aeronava a suferit daune de cel puțin 2.5 milioane de dolari.

Marine Corps a confirmat incidentul. Andrew Wood, purtător de cuvânt în cadrul Marine Corps, a precizat că pilotul a reușit să ducă cu bine aeronava la sol, fiind în afara oricărui pericol.

Incidentul este în curs de investigare, autoritățile americane demarând imediat o anchetă.

Toate aeronavele F-35, în cele trei versiuni, sunt echipate cu tunuri GAU-22 în diferite configurări. În ceea ce privește tunul, au existat mai multe probleme cu GAU-22, fiind raportate probleme în ceea ce privește lovirea țintei. Acest lucru s-a întâmplat în luna ianuarie anul trecut, chiar într-un raport al Pentagonului. Totodată, există și nenumărate erori de software a GAU-22.

Amintim că programul F-35 a aprins din nou dezbaterea eternă cu privire la cost după ce congresmanul democrat Adam Smith, președintele Comitetului pentru Forțe din Camera Reprezentanților a SUA, a declarat că ar dori să oprească finanțarea programului pe care îl consideră un fel de sac fără fund, referindu-se la „aruncarea banilor”.

CITEȘTE ȘI: F-35, motiv de disensiune în SUA. Sac fără fund sau cel mai performant avion din lume?

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy