Ceremonia de recepţie a celei de-a 17-a aeronave F-16 care completează Escadrila 53 Vânătoare

Sursa Foto Facebook: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
Sursa Foto Facebook: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene

Baza 86 Aeriană 'Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă', din Borcea, a găzduit, luni, ceremonia de recepţia şi intrare în dotarea Forţelor Aeriene Române a ultimei aeronave F-16 Fighting Falcon din lotul de cinci care completează Escadrila 53 Vânătoare.

Aeronava, cea de-a 17-a de acest tip achiziţionată de România, a sosit din Portugalia pe 25 martie, iar noul lot de cinci avioane F-16 va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţei Aeriană, sub comanda NATO.

,,Am considerat că este un eveniment care trebuie marcat pentru că el reprezintă momentul în care încheiem etapa de achiziţie şi demarăm o nouă etapă cel puţin la fel de importantă, aceea de operaţionalizare şi modernizare a escadrilei'', a declarat ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Potrivit MApN, programul de înzestrare cu aeronave reprezintă o oportunitate importantă de angrenare a industriei naţionale de apărare, întreaga flotă de 17 aeronave urmând să fie modernizată în perioada 2023-2025 la standardul M6.XR de către Aerostar Bacău.

Programul 'Avion multirol al Forţelor Aeriene' are ca obiectiv înzestrarea Forţelor Aeriene cu avioane multirol care să asigure îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia naţională de apărare, misiunilor ce revin Forţelor Aeriene pentru apărarea teritoriului naţional pe timp de pace, în situaţii de criză şi război, precum şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul NATO/UE - contribuţia naţională la apărarea colectivă.

Prin Hotărârea CSAT din 27 septembrie 2012 a fost aprobată Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului 'Avion multirol al Forţelor Aeriene' care prevede realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă. Pentru aceasta au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA pentru achiziţionarea a 12 avioane F-16.

Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 - şase la 29 septembrie 2016, trei la 15 noiembrie 2016 şi trei la 28 septembrie 2017. Achiziţia ultimului lot, format din cinci aeronave, ultima fiind cea sosită în România pe 25 martie, a fost făcută conform Legii 237/2019.

,,Odată cu intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române şi a ultimului avion F-16 Fighting Falcon, toate cele 17 aparate de zbor - în configuraţie M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6.XR. (...) În prezent, se află în analiză posibile soluţii de continuare a programului 'Avion multirol al Forţelor Aeriene', conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană,  pentru constituirea celei de-a doua escadrile dotate cu avioane F-16'', se specifică într-un comunicat de presă al MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel