Forțele Armate Ucrainene au distrus simultan patru obuziere autopropulsate rusești „Msta-S”, utilizand sistemele HIMARS (VIDEO)

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere autopropulsate rusești „Msta-S” distruse. Sursa foto: Facebook Statul Major General ucrainean.
Obuziere autopropulsate rusești „Msta-S” distruse. Sursa foto: Facebook Statul Major General ucrainean.

Forțele Armate Ucrainene au făcut o impresionantă demonstrație de precizie și rapiditate, lovind într-un timp foarte scurt patru autotunuri „Msta-S” (calibru 152 mm) rusești cu rachete lansate de un sistem HIMARS.

Statul Major General ucrainean a prezentat, pe 1 iulie, pe pagina de Facebook, o înregistrare video de aproximativ un minut cu cele mai importante momente ale acțiunii, una specifică războiului de secol 21, bazat pe informație, precizie, rapiditate și lovituri la mare distanță asupra țintelor de mare valoare.

Pe lângă precizia extraordinară, mai surprinde și faptul că după prima lovitură, echipajele celelorlate trei sisteme de artilerie autopropulsată nu au avut timp pentru niciun fel de reacție. Nu a fost înregistrată nicio tentativă de deplasare a vreunuia dintre mijloacele rusești din poziția de tragere, deși au realizat că pozițiile lor au fost compromise.

Drona ucraineană de cercetare a surprins cele patru autotunuri, probabil, în timp ce se pregăteau să deschidă focul, iar operatorul a determinat cu mare acuratețe și rapid coordonatele lor.

De regulă, prezența sistemelor de artilerie în poziție de tragere este un mare pericol, fiind necesară distrugerea urgentă a acestora. La rândul lor, sistemele de artilerie autopropulsate după ce au tras o salvă își schimbă rapid poziția deoarece riscul de a fi descoperite este mare. 

În ultimele zile a crescut semnificativ numărul de filmări cu drone (de cercetare sau kamikaze) ale acțiunilor de luptă ucrainene, ceea ce semnifică faptul că forțele ucrainene operează relativ nestingherite de sistemele rusești de război electronic care, teoretic, ar fi trebuit să bruieze comunicațiile dintre operatorii ucraineni și aceste drone. În aceste condiții, artileria rusească de la nivelul brigăzilor de infanterie motorizată riscă să fie descoperită și neutralizată foarte rapid, vulnerabilitatea fiind una similară și pentru subunitățile de infanterie și tancuri care luptă în prima linie.

Referitor la afirmațiile rusești despre interceptarea proiectilelor lansate de sistemele HIMARS, conform înregistrării video se observă că eficacitatea tragerii HIMARS este de 100%, infirmând aceste afirmații.

Dacă un proiectil ar fi fost interceptat, atunci unul dintre cele patru autotunuri nu ar fi fost lovit sau ar fi existat un interval mai mare de timp între distrugerea primului și a ultimului, interval care ar fi trebuit să-i permită echipajului să pună în mișcare sistemul de artilerie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel