Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean. Depozit de muniții, o posibilă țintă a rachetelor de croazieră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Părțile implicate în conflictul din Ucraina continuă să-și aplice lovituri menite să slăbească potențialele militare. Astfel, la numai două zile după ce o dronă ucraineană a lovit depozitele armatei ruse din Sevastopol, trupele rusești au executat un nou atac cu rachete de croazieră asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean.

În cursul nopții de luni, 30.04/01.05, în Kiev și în alte orașe și zone din Ucraina s-au auzit o serie de explozii, după ce sirenele care anunțau alertele aeriene au fost declanșate pe întreg teritoriul țării.

Sirenele de alertă aeriană au sunat mai întâi în regiunile Vinița, Jîtomîr, Kiev, Kirovohrad, Cerkasî și Cernihiv, iar ulterior în Dnipropetrovsk, Mîkolaiv, Odesa, Poltava, Sumî și Harkiv, precum și în regiunile din Ucraina - controlate de forțele ucrainene - Donețk, Zaporijia și Herson.

Publicația ucraineană „Zerkalo Nedeli” a relatat despre exploziile înregistrate în regiunea Herson, în partea controlată de Forțele Armate ale Ucrainei, după care au fost primite informații despre o serie de explozii în regiunea Sumî și în Pavlograd. De asemenea, postul de televiziune ucrainean TSN a relatat că mai multe explozii au avut loc la Kiev, în regiunea Kiev și Dnepropetrovsk.

Imagini, neconfirmate oficial, cu ceea ce pare a fi explozia unor depozite de muniție din Pavlograd,  în urma atacurilor ruse:

Sursele rusești susțin că, în urma atacurilor de noapte, au fost lovite cu drone și rachete de croazieră mai multe puncte de desfășurare ale militarilor ucraineni, inclusiv ale așa-numitei „gărzi ofensive”, care erau pregătite pentru declanșarea contraofensivei anunțate de reprezentanții de la Kiev. Astfel, au fost provocate pagube la instalațiile de depozitare a materialelor și mijloacelor tehnice destinate armatei ucrainene.

Informații prezentate de partea rusă susțin susțin că în localitatea Pavlograd din regiunea Dnipropetrovsk au fost distruse vagoane cu peste 300 de tone de muniție, majoritatea provenite din state membre NATO. De asemenea, în regiunea Kiev, dronele și rachetele rusești au distrus mai multe sisteme de rachete antiaeriene, care acopereau obiectivele și instalațiile militare ale complexului de combustibil și energie aparținând regimului de la Kiev.

Pe de altă parte, Ucraina spune că, la Pavlograd, 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii. O întreprindere industrială a fost avariată, au fost avariate 19 clădiri înalte, 25 de case particulare, instituții de învățământ și un magazin.

Surse ucrainene de pe rețelele de socializare susțin că apărarea antiaeriană a distrus 15 din cele 18 rachete de croazieră de tip H-101 și H-555 lansate de bombardierele rusești.

Comentariul autorului:

Potrivit postărilor de pe Twitter, atacul cu drone și rachete de croazieră din noaptea de duminică spre luni a fost efectuat, în special, de forțe și mijloace aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

Pe timpul nopții, în aer s-au aflat aproximativ 20 de bombardiere strategice de tip Tu-160 și Tu-95MS, care au decolat de pe aerodromurile din Olenya (Regiunea Murmansk) și Engels (Regiunea Saratov). Lansările de rachete s-au făcut din vestul Federației Ruse și din zona Mării Caspice.

Deși surse ucrainene au semnalat faptul că în Marea Neagră au ieșit 11 nave de luptă și două submarine ale flotei ruse, deocamdată nu se știe dacă acestea au efectuat lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra teritoriului ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel