Trupele lui Assad au preluat controlul în Maarrat al-Numan, punct strategic în războiul din Siria

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Armata siriană a anunţat preluarea controlului asupra oraşului strategic Maarrat al-Numan în nord-vestul Siriei, regiune dominată de grupări jihadiste şi rebele.


'Forţele noastre au reuşit în ultimele zile să-i elimine pe terorişti din mai multe sate şi localităţi', se afirmă într-un comunicat al comandamentului armatei citit de un responsabil militar la televiziunea publică, care a menţionat numele a 20 de oraşe, între care şi Maarrat al-Numan.

Al doilea oraş ca importanţă din provincia Idlib, Maarrat al-Numan este situat pe autostrada M5 pe care regimul preşedintelui Bashar al-Assad încearcă să o securizeze, întrucât aceasta leagă Alep, marele oraş din nordul Siriei, de capitala Damasc.


Maarrat al-Numan, aproape pustin după ce luptele s-au intensificat



Puterea centrală pierduse controlul asupra Maarrat al-Numan în 2012, iar în urmă cu câteva luni în acest oraş mai erau cel puţin 150.000 de locuitori. Însă după săptămâni de bombardamente ucigătoare, acesta este acum aproape pustiu, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Comandamentul armatei s-a angajat să 'vâneze ceea ce a mai rămas din organizaţiile teroriste armate până când întregul teritoriu sirian va fi curăţat de terorism', se mai spune în comunicat, scrie Agerpres care citează France Presse.

Autorităţile de la Damasc îi cataloghează drept 'terorişti' deopotrivă pe jihadişti şi rebelii care au luat arma în mână împotriva puterii.

Jihadiştii din Hay'at Tahrir al-Sham, fosta ramură siriană a Al Qaida, domină regiunea Idlib şi teritoriile adiacente în provinciile Alep, Hama şi Latakia.

Aceste zone sunt ocupate şi de alte grupuleţe jihadiste şi structuri slăbite ale rebelilor.

Luptele în curs de desfăşurare de mai multe săptămâni au provocat un vast exod, inclusiv din zonele situate în apropiere de Maarrat al-Numan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel