Trump, interviu. Reacția imediată a NATO

Sebastian Florea / 18 iul 2018 / 18:26

NATO îşi reafirmă angajamentul faţă de apărarea colectivă, după un interviu acordat de Trump

Clauza de apărare colectivă inclusă în Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic este 'necondiţionată şi beton armat', a declarat miercuri un oficial NATO, relatează dpa. Declaraţia a survenit în răspuns la afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat marţi televiziunii Fox News, în care el a pus la îndoială clauza de apărare colectivă, în timp ce făcea referire la Muntenegru.

'Muntenegru este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi', a spus Trump. 'Ei pot deveni agresivi şi felicitări, sunteţi în cel de-al Treilea Război Mondial'', a declarat el. 'Este foarte nedrept pentru că ei nici măcar nu plătesc şi noi îi protejăm', a continuat Trump, răspunzând unei întrebări din partea gazdei unei emisiuni a postului Fox News, comentatorul politic Tucker Carlson, privind trimiterea de trupe americane pentru apărarea Muntenegrului.

Prima invocare a Articolului 5

Muntenegru a aderat la NATO la 5 iunie 2017, ultimul stat devenit membru al Alianţei. Conform datelor oficiale, cheltuielile de apărare ale Muntenegrului în 2017 au fost de 66 de milioane de euro, adică 1,66% din PIB-ul acestei ţări. Răspunzând la comentariile lui Trump, un oficial al NATO a reafirmat faptul că ''un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor'.

'Preşedintele Trump a spus clar că SUA sunt pe deplin angajate în cadrul NATO şi Alianţa noastră este puternică', a precizat oficialul. 'Sute de mii de europeni şi canadieni au fost alături de trupele americane şi mai mult de 1.000 de militari au plătit preţul suprem', a adăugat oficialul NATO, referindu-se la prima invocare a Articolului 5 după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001.

Trump a dat asigurări în interviu că scopul NATO este de proteja Europa de o invazie a Rusiei, adăugând însă că 'ei (europenii n.red) trebuie să plătească şi nu au plătit'. Preşedintele american a criticat recent ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy