Trump, interviu. Reacția imediată a NATO

Sebastian Florea |
Data publicării:

NATO îşi reafirmă angajamentul faţă de apărarea colectivă, după un interviu acordat de Trump

Clauza de apărare colectivă inclusă în Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic este 'necondiţionată şi beton armat', a declarat miercuri un oficial NATO, relatează dpa. Declaraţia a survenit în răspuns la afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat marţi televiziunii Fox News, în care el a pus la îndoială clauza de apărare colectivă, în timp ce făcea referire la Muntenegru.

'Muntenegru este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi', a spus Trump. 'Ei pot deveni agresivi şi felicitări, sunteţi în cel de-al Treilea Război Mondial'', a declarat el. 'Este foarte nedrept pentru că ei nici măcar nu plătesc şi noi îi protejăm', a continuat Trump, răspunzând unei întrebări din partea gazdei unei emisiuni a postului Fox News, comentatorul politic Tucker Carlson, privind trimiterea de trupe americane pentru apărarea Muntenegrului.

Prima invocare a Articolului 5

Muntenegru a aderat la NATO la 5 iunie 2017, ultimul stat devenit membru al Alianţei. Conform datelor oficiale, cheltuielile de apărare ale Muntenegrului în 2017 au fost de 66 de milioane de euro, adică 1,66% din PIB-ul acestei ţări. Răspunzând la comentariile lui Trump, un oficial al NATO a reafirmat faptul că ''un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor'.

'Preşedintele Trump a spus clar că SUA sunt pe deplin angajate în cadrul NATO şi Alianţa noastră este puternică', a precizat oficialul. 'Sute de mii de europeni şi canadieni au fost alături de trupele americane şi mai mult de 1.000 de militari au plătit preţul suprem', a adăugat oficialul NATO, referindu-se la prima invocare a Articolului 5 după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001.

Trump a dat asigurări în interviu că scopul NATO este de proteja Europa de o invazie a Rusiei, adăugând însă că 'ei (europenii n.red) trebuie să plătească şi nu au plătit'. Preşedintele american a criticat recent ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel