Trump: Este timpul ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că 'este timpul' ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu ocupat şi anexat de acesta de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din 1967, transmit Reuters, AFP şi dpa.

,,După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!'', a scris preşedintele american într-un mesaj pe Twitter.

Această recunoaştere ar marca o schimbare majoră în politica americană, înaintea vizitei pe care o va întreprinde premierul israelian Benjamin Netanyahu pe 25-26 martie la Washington, unde se va întâlni cu Trump şi se va adresa Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC).

,,Într-o perioadă în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, Preşedintele Trump recunoaşte cu îndrăzneală suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Îţi mulţumim, preşedinte Trump!'', a transmis, într-o primă reacţie, Benjamin Netanyahu, pe reţelele sociale.

Netanyahu, care încearcă să obţină un nou mandat în urma alegerilor legislative de pe 9 aprilie, presează Statele Unite să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

Israelul a capturat o mare parte a acestui teritoriu de la Siria în urma Războiului de Şase Zile în 1967 şi a anexat-o, o decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Netanyahu a evocat posibilitatea ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan cu prilejul primei sale întâlniri cu Trump la Casa Albă, în februarie 2017.

La mijlocul lui noiembrie, SUA au votat pentru prima oară împotriva unei rezoluţii a ONU ce considera anexarea israeliană a Înălţimilor Golan drept 'nulă şi neavenită'. Singurul stat care a mai votat împotriva acestei rezoluţii a fost Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel