Trump a dat "aprobarea inițială" pentru atacarea Iranului ca răspuns la doborârea dronei

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
preşedintele american, Donald Trump
preşedintele american, Donald Trump

Aseară am fost la un pas de a asista la izbucnirea unui nou război în Golf după ce o dronă americană a fost doborâtă în apele internaționale din strâmtoarea Hormuz. În ultimul moment ordinul de atac a fost revocat, transmite The Guardian.

Donald Trump a acordat, inițial, aprobarea armatei de a lansa lovituri asupra Iranului drept represalii pentru Teheran, care a doborât o dronă americană. Ordinul a fost revocat în ultimul moment.

Avioanele erau în aer și navele erau în poziție, dar nici o rachetă nu fusese armată de lansare, anunță New York Times care citatează surse oficiale.

Oficialii militari americani așteptau ordinul cu ochii pe radar și degetele pe butoanele de lansare a rachetelor, după ce oficialii securității naționale și liderii Congresului s-au adunat joi seară la Casa Albă, scrie ziarul. Nu este clar dacă ordinul de atac ar putea veni în zilele următoare.

Unul dintre obiective a fost sistemul S-125 Neva / Pechora pentru rachete de suprafață, a declarat pentru Newsweek un oficial al Pentagonului. Acesta a spus că SUA crede că acest model de rachete se află în spatele atacului cu avioane ale SUA, deși Teheran a declarat că a folosit sistemul de apărare aeriană "3-a Khordad", echivalentul iranian al sistemului rus Buk, care a coborât zborul Malaysia Airlines MH17 asupra Ucrainei în 2014.

Ofițer liber și prost

 

Trump a apărut mai devreme pentru a calma tensiunile, spunând că drona americană Global Hawk ar fi putut fi doborâtă de un ofițer iranian "liber și prost", fără autorizație din partea Teheranului. "Nu aveam un soldat în acest aparat. Ar fi fost o diferență mare, mare"a spus Trump. Întrebat cum va răspunde SUA, acesta a spus: "Veți afla."

Doborârea dronei, care poate zbura la altitudini de până la 18.000 de metri, a fost cea mai recentă dintr-o serie de incidente care au generat tensiuni în regiunea Golfului, o rută importantă pentru aprovizionarea cu petrol la nivel mondial. Anterior, șase petroliere au fost deteriorate în două atacuri separate.

Interdicție de zbor deasupra Iranului

 

Raportul a venit în timp ce Administrația Federală a Aviației din SUA a interzis tuturor companiilor aeriene și aeronavelor americane să zboare în spațiul aerian iranian, aproape de locul unde a fost doborâtă drona din SUA din cauza "activităților militare sporite", pe măsură ce tensiunile cresc în regiune.

FAA a emis un ordin de urgență spunând că toate operațiunile de zbor deasupra zonei din Golful Persic și Golful Oman au fost interzise până la o nouă informare, deoarece activitățile militare și tensiunile politice "prezintă un risc inadecvat pentru operațiunile aviației civile din SUA existând riscul unei identificări greșite".

Vezi și: SUA confirmă doborârea unei drone RQ-4A Global Hawk deasupra apelor internaționale din strâmtoarea Hormuz

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel