SUA confirmă doborârea unei drone RQ-4A Global Hawk deasupra apelor internaționale din strâmtoarea Hormuz

Eduard Pascu |
Data publicării:

Oficialii SUA au confirmat că avionul american fără pilot a fost doborât de o rachetă iraniană de suprafață în timp ce survola spațiul aerian internațional, peste Strâmtoarea Hormuz.

Agenția de știri Reuters, citând oficiali din SUA, a raportat că drona, un sistem de aeronave fără pilot MQ-4C Triton, a fost doborâtă. De asemenea, Reuters a adăugat că producătorul de aeronave, Northrop Grumman, afirmă pe site-ul său că Triton poate zbura mai mult de 24 de ore, la o altitudine mai mare de 10 mile, cu o rază operațională de 8.200 de mile marine.

Mai târziu, un oficial american a declarat pentru ABC News că aeronava fără pilot MQ-4C Triton a fost lovită de o rachetă iraniană în aer, în timp ce avionul de recunoaștere zbura în spațiul aerian internațional peste Strâmtoarea Hormuz.

Anterior, Corpul Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran a declarat că a doborât un avion american în spațiul aerian iranian, lângă Kuhmobarak, în provincia sudică Hormozgan.

Confirmarea a venit greu deși aparatul de supraveghere transmite date în timp real

 

IRGC a anunțat, joi, că aeronava de supraveghere Global Hawk produs de SUA a fost doborât de forțele sale aeriene în apropierea regiunii Kouh-e Mobarak din districtul central Jask, după ce aeronava a încălcat spațiul aerian al Iranului.

Mai târziu, un purtător de cuvânt al comandantului central al SUA, Capt. Bill Urban, a anunțat că aeronava ISR a fost doborâtă de un sistem iranian de rachete de suprafață, în timp ce opera în spațiul aerian internațional de pe strâmtoarea Hormuz aproximativ 11:35 GMT pe data de 19 iunie 2019. De asemenea, el a menționat că BAMS-D este un sistem RQ-4A Global Hawk de înaltă altitudine și oferă informații în timp real, în cadrul misiunilor de supraveghere și de recunoaștere (ISR) asupra regiunilor de ocean și de coastă.

Inițial, americanii au negat doborârea vreunui aparat.

Vezi și: Iranul anunţă că a doborât o dronă americană deasupra teritoriului său 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel