Trei serii de atacuri cu rachete asupra regiunii Odessa pe 9 mai, inclusiv cu rachete hipersonice

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Bombardier rusesc de tip Tu-22M3
Bombardier rusesc de tip Tu-22M3

Pe 9 mai, ziua în care, Rusia a aniversat încheierea războiului în Europa, forțele Moscovei au bombardat regiunea Odessa de trei ori.

Primul atac a venit în cursul dimineții, patru rachete antinavă de tip Oniks, lansate din Crimeea de sisteme Bastion lovind, probabil, obiective de instrastructură pe teritoriul regiunii.

Al doilea bombardament a avut loc în cursul după-amiezii, iar potrivit informațiilor oferite de publicația Dumskaya din Odessa, forțele ruse ar fi folosit o rachetă hipersonică Kinzhal, lansată de un bombardier Tu-22M3. Lovitura pare să fi fost un eșec total din punct de vedere militar, deoarece cea mai avansată armă convențională a Rusiei ar fi lovit un obiectiv de infrastructură turistică, cinci clădiri distruse.

Reamintim că ieri, în jurul prânzului, la Odessa s-a aflat într-o vizită, Șeful Consiliului European, Charles Michel, însoțit de prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal. Aceștia au fost nevoiți să intre într-un adăpost datorită unui bombardament cu rachete.

Al treilea atac cu rachete a avut loc, în jurul orei 22.30, un centru comercial din orașul Odessa fiind lovit. O persoană a fost ucisă și cinci rănite. Cele mai afectate magazine au fost Auchan, Decathlon și Waikiki din centrul comercial Riviera.

În acest ultim atac, forțele ruse ar fi folosit rachete învechite și inacdevate lovirii obiectivelor terestre.

„Căutând ținte strategice, rachetele învechite au reușit să lovească un centru comercial „extrem de periculos” și un depozit pentru bunuri de consum”, a precizat Comandamentul Operativ ”Sud” al Forțelor Terestre ucrainene.

Comentariul autorului: Într-o conferință de presă, de ieri, un oficial al Pentagonul a afirmat că forțele ruse au probleme cu refacerea stocurilor de arme de înaltă precizie și de aceea folosesc mai puțin precise.

Bombardarea repetată, pe 9 mai, a regiunii Odessa, a fost privită de mulți analiști că o răzbunare pe incidentul de acum 8 ani de la începutul lunii mai, când mai mulți activiști proruși și-au pierdut viața într-un incendiu la casa Sindicatelor din Odessa, unde s-au retras în urma luptelor de stradă cu susținătorii statului ucrainean. După modelul republicilor separatiste Lugansk și Donețk, s-a încercat atunci și în Odessa inițierea unei mișcări proruse de secesiune față de Ucraina.

Din punct de vedere militar, prin atacurile repetate cu rachete asupra regiunii Odessa se încearcă în primul rând distrugerea distrugerii infrastructurii de drumuri și căi ferate și mai puțin a unor obiective militare. Unul din scopurile urmărite de forțele ruse poate fi pregătirea unei debarcări în zona Bugeacului, iar cel de-al doilea at fi reținerea a cât mai multe trupe ucrainene în regiunea Odessa pentru a nu fi trimise în sud-estul Ucrainei.

Acolo, în sud-estul Ucrainei, are loc o operație rusă de amploare cu 100 de grupuri tactice de batalion – 100.000 de luptători ruși, prin care Rusia urmărește să atingă un aliniament orientat pe direcția vest – est, cât mai în interiorul Ucrainei și cât mai ușor de apărat ulterior. Un astfel de alinament ar putea pleca de la Sloviansk-Kramatorsk din est, până la orașul Dnipro în vest, acesta fiind nivelul maxim posibil de ambiție a forțelor ruse pentru această etapă a conflictului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel