Trei F-16 românești s-au “luptat” cu Rafale și Eurofighter în apărarea SNMG-2. Exerciții simultane ale NATO în Marea Baltică și Marea Neagră

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Pe 3 martie, NATO a desfășurat simultan exerciții militare aeriene și aeronavale în Marea Baltică și Marea Neagră asigurându-se că forțele aliate rămân pregătite să opereze împreună și să răspundă oricărei amenințări.

Decolând din Norvegia, două bombardiere B-1 aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au desfășurat activități aeriene comune cu avioane de vânătoare din Polonia, Italia și Germania, deasupra Mării Baltice și au zburat peste capitalele Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Într-un eveniment separat, două avioane de vânătoare franceze Rafale, de pe portavionul Charles De Gaulle și două avioane F-18 spaniole aflate în serviciul de poliție aeriană al NATO în România au participat la exerciții aeronavale care au implicat nave de luptă ale NATO în Marea Neagră.

În cadrul exercițiilor din Marea Neagră, avioanele de luptă franceze și spaniole au provocat apărarea antiaeriană a Grupării navale permanente a NATO-2 (SNMG-2) care se află în prezent în Marea Neagră. Flota de vânătoare de mine a NATO, sprijinită de trei avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române, s-a confruntat cu atacuri simulate ale avioanelor franceze și spaniole, care au exersat inclusiv folosirea rachetelor antinavă. Activitățile aeriene au fost sprijinite electronic și logistic de o aeronavă AWACS a NATO care a decolat din Konya (Turcia), respectiv de o aeronavă de realimentare în aer italiană KC-767.

„Regiunile Baltică și Marea Neagră sunt de o importanță strategică pentru Alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „Evenimente de antrenare ca acestea demonstrează că ne îndeplinim misiunea principală: de a descuraja agresivitatea, de a preveni conflictele și de a păstra pacea”, a precizat aceasta.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel